Ställer ut ur ett fotoliv

Curt Warås är förmodligen Västsveriges mest kände pressfotograf. Nu ställer han, sedan i lördags, ut ett urval av sina bilder på Galleri Koch i Stenungsund.

– Det finns att välja på, säger han och skrattar gott.

Curt har hunnit bli 74 år och jobbade som fotograf på Göteborgs-Posten i 45 av dem.

– Jag har haft erbjudande från andra tidningar i andra delar av Sverige, säger han. Men det blev aldrig så att jag nappade på dem. Jag hade väl det bra där jag var.

Han bor numera i Vänersborg och konstaterar att livet är ganska bra.

Dela med sig

– Det är också roligt att dela med sig av alla erfarenheter man fick som pressfotograf. Jag har jobbat med annat, produktfotografering och sådant men det var aldrig lika spännande.

Han berättar om när han tillsammans med en annan journalist från GP fick möjlighet att besöka Ingrid Bergman och hennes make Lars Schmidt på Dannholmen utanför Fjällbacka.

”Välkomna!”

– Vi skickade en lapp med en lokal fiskare ut till dem och frågade om vi fick komma och hälsa på. Fiskaren kom tillbaka efter två timmar och sa att vi var välkomna.

Curt tror på goda grunder att han och hans kollega är ensamma om att ha fått den möjligheten.

– Det var fantastiskt att uppleva henne. Hon uppförde sig hela tiden efter kameran, var naturlig och poserande på samma gång.

Sedan har han också tagit betydligt mer dramatiska bilder. Tjörnbroraset till exempel och när vattnet tog med sig banvallen under rälsen i Dalsland.

– Den bilden kunde jag ta tack vare att räddningstjänsten byggde en väg åt mig där jag kunde stå och fota.

Utställningen pågår till och med den sista juni.

INGEMAR HAMMARSTRÖM