Stefan blev kvar på tappen

Du har sannolikt bytt några ord med honom då och då. Kanske har han hjälpt dig byta lampa eller vindrutetorkare.

Han är en av dem många känner igen, eller känner till – en av dem många har mött, fast betydligt färre känner. Stefan Carlsson, stationschef på Circle K i Kållekärr.

Nåja, detta med Circle K – det kommer säkert att dröja ett bra tag innan invanda Tjörnbor kallar stationen nåt annat än Statoil. Precis som det en gång dröjde innan den kallades nåt annat än Esso.

För länge sedan var det Stefans far Lars och dennes kompis Sten-Ove som tog över stationen i Kållekärr. Sten-Ove avled tyvärr ganska snart och Lars fortsatte.

– Jag hjälpte ju till på loven och så, berättar Stefan. 1986 började jag hjälpa till med såna saker som att klippa gräs och stå i kassan.

Fast det var egentligen inte alls sin fars efterträdare han skulle bli, berättar han.  Han gick fyraårigt tekniskt gymnasium med målsättningen att bli gymnasieingenjör med inriktning på VVS, det vill säga värme, ventilation och sanitet.

– Men när jag gick ut 1992 var det dåliga tider och samtidigt behövde min far hjälp på tappen – och jag tyckte inte att jag kunde lämna honom i sticket.

I samma veva flyttade stationen till den plats där den ligger idag.

– Det var roligt att vara med och arbeta på en av landets absolut nyaste stationer, säger han. Sedan jag gjort lumpen 1993 kan jag nog säga att jag var fast. Jag tog över som föreståndare i juni 2008.

Han funderar på hur många ansikten han möter varje dag. Det är inte så enkelt att säga, men det är i alla fall några hundra.

– Det finns dessutom de som är inne flera gånger om dagen, säger han. Och det finns stammisar som måste ha varit inne för att dagen ska vara komplett – och där man undrar var de håller hus om de nån dag inte skulle komma.

Han talar om att möta alla med respekt och helst med ett leende. Och att tänka på att man aldrig kan vara säker på hur en kund mår när han eller hon kommer in.

– Det är viktigt att känna av det. Humor är bra at ha, men den måste användas med urskiljning. Men ödmjukhet och ett leende kommer man långt med.

En sak som Stefan arbetar på för egen del är att komma ner i arbetstid. Han säger sig inte riktigt ha vågat räkna på hur mycket han arbetar i veckan, men vill, i alla fall ha ner det till under femtio timmar.

– Jag jobbar ju med allting och då är det ju lätt hänt att det blir mycket, säger han. Jag vet egentligen aldrig riktigt vad en dag kommer att innehålla. Men jag måste försöka se till att komma hem i tid.

På fritiden spelar han innebandy och golf. Det förra mer och bättre än det senare, säger han. Innebandyn har han hållit på med i 25 år.

– Man känner ju otroligt många i butiken, men hemma är jag ganska privat, säger Stefan Carlsson.

Bengtåke Carlson

0303 72 82 25

Fakta: fem snabba

Hur hamnade du i yrket?

– Jag började med att hjälpa min far. Så blev jag fast, och i juni 2008 tog jag över stationen.

Vad är det mest irriterande du stöter på i yrket?

– Jag har lärt mig att sluta ta saker personligt. Jag försöker vara så tydlig som möjligt om det uppstår konflikter.

Får du den lön du förtjänar?

– Skulle jag se till timlönen, skulle jag slutat för länge sedan.

Vanligaste fördomen om ditt yrke?

– När folk frågar om vi tar kort – eftersom vi ligger på landet. Jag svarar att de kört över en bro. Inte tillbaka i tiden.

Vad är det bästa med yrket?

Det är omväxlande och vi har väldigt roligt på jobbet. Det är som en andra familj.

Relaterade artiklar
Fler artiklar