• Uttagningen till Schackfyrans regionfinal skedde på Fregatten tidigare i år. Nu har fem STO-lag gått vidare till riksfinalen i Västerås. FOTO: Kristian Johansson

  STO-dominans i Schackfyran

  Är det något i vattnet? Eller är STO- fyrorna bara extra smarta? Klart är i alla fall att det blev storslam för de lokala fjärdeklassarna i helgens regionfinal i schack.

  I lördags hölls regionfinal i Schackfyran i Kungälv. Schackfyran är en tävling för landets fjärdeklassare som fokuserar på att få så många som möjligt att delta, och att öka intresset för schack bland unga. Stenungsunds schackklubb har varit runt på skolor i området och informerat om tävlingen och visat upp schackspelandets ädla konst.

  De verkar ha gjort ett bra jobb – hela tio klasser från STO-regionen deltog i helgens final. Och förutom förstaplatsen kneps också fem av sju platser till riksfinalen av skolor i området.

  En av de skolor som gick vidare till riksfinalen är Jörlandaskolan, som hamnade på en tredjeplats.

  – Det var väldigt roligt, och barnen blev så glada! Vi hade besök av schackklubben och sedan har vi övat en del på egen hand, bland annat har vi bjudit in äldre elever för att spela så vi skulle få öva, säger Tom Gustavsen, lärare i årskurs fyra på Jörlandaskolan.

  Han tycker att schack är en bra sport att föra in i skolan.

  – Min erfarenhet är att alla, som inte spelat förut, börjar på ungefär samma nivå – alla kan delta. De är också i en ålder där de behöver öva mycket på att tänka i flera led, och se konsekvenser av sitt handlande. Där är schack väldigt bra, säger han.

  Nu väntar riksfinalen den andra juni för Jörlandaskolan och de övriga fem STO-skolor som gått vidare.

  Lotta Hohner

  lotta.hohner@lokaltidningensto.se

  0303 72 82 23

  Relaterade artiklar
  Fler artiklar