Vad är väl en bal på Såsen…

Det har köpts klänningar och kostymer, bokats frisörtid och fotografer. Nu är det en vecka tills de springer ut – och ikväll är det bal. Nösnässtudenten Jennie Henningsson fick håret uppsatt till den stora kvällen.

Frisören Amy Amnehag gör uppsättningen. Håret är lockat och i luggen gör hon en fläta, allting fästs sedan i en boll i nacken. De småpratar. Jennie darrar lite om händerna, hennes naglar är långa med ljusrosa, silvrigt skimrande lack.

–Jag satt uppe hos en kompis till sent igår kväll för att bli klar med dem, säger hon.

Varför är det viktigt att förbereda sig så mycket utseendemässigt?

–Jag vill passa på att känna mig som en prinsessa när man kan, jag vill liksom göra det mesta av det hela! Det är ju ett minne för livet, säger hon.

Förberedelserna har varit många. Emellanåt har det varit extra fullt upp, Jennie Henningsson sitter nämligen i studentkommittén.

– Just nu vill jag mest ha det gjort. Man har tappat en del tagg på grund av krångel med biljetter och annat strul, men jag ska försöka slappna av och bara ha kul. Nu är allt klart inför ikväll i alla fall, säger hon.

Kommer anlända i båt

Balen kommer enligt tradition hållas i Societetshuset på Marstrand. De flesta studenterna kommer färdas i buss från skolan, men Jennie Henningsson och hennes vänner har fått tips av en van balbesökare – det är i båt man ska anlända.

– Ja, han sa att det var roligast att åka båt dit så då fick det bli så, jag fick med min baldejt på det också så det känns kul. Hoppas håruppsättningen håller bara, säger hon.

När frisören tagit av henne skyddscapen och visat uppsättningen med en liten spegel snett bakom, reser sig Jennie försiktigt ur frisörstolen. Hon går rät i ryggen för att inget ska förstöras. Nu bär det av hemåt för att byta om, sen ska hennes look förevigas av en fotograf som hennes mamma bokat.

Om en vecka springer ni ut, hur ser planerna ut efter det?

– I sommar och i höst ska jag jobba, men till vintern ska jag resa. Jag vill bara leva life, säger hon.

Amanda Karlsson

Relaterade artiklar
Fler artiklar