Yean har pippi på äggkoppar

Orust Porslin för sig, trä för sig och plast för sig. Alla välputsade och noga bokförda. Yean Olsson har är en riktig samlade, hemma i Kyrkeröd har hon 2 300 äggkoppar.

Yean Olsson har varit samlare hela livet. Det började med frimärken och bilder på filmstjärnor men hon samlade idolkort på speedwayförarna hemma i Småland. Yeans pappa var samlare, han hade samlat 650 elefanter innan han gick bort. Då Yean och maken Kurt byggde sitt hus på Orust 1965 hade de inga äggkoppar. Förutom en, som Yean vunnit.

– Den första äggkoppen vann jag vid en skoltävling, kast med liten boll, jag vann över pojkarna.

En äggkopp räcker inte i ett hushåll. I samband med flytten köpte Yean 100 äggkoppar för att ha en äggsexa med släkt och vänner.

2 300 koppar

Samlandet var nu i gång. Många koppar har hon fått i gåva, men Yean har också köpt själv under årens lopp.

– Äggkoppar är bland det första jag tittar efter på resor.

Alla 2 300 äggkoppar är noga numrerade och all information kring dem är nedtecknat i en pärm. Här har Yean skrivit vem hon fått äggkoppen av, vilket år det var, hur koppen ser ut och om hon köpt den själv, så står det även vad den kostat.

– Annars är det omöjligt att hålla reda på alla äggkoppar.

Det är beresta äggkoppar hon har i sitt skåp. Det kommer koppar från Ryssland, Ungern, Grekland och Cypern, men även från Sverige och de nordiska länderna.

I alla material

– Det är mycket svårare att köpa äggkoppar i utlandet. De äter inte ägg som vi, i kopp, utan lägger ägget på en tallrik. En äggkopp är en utmärkt souvenir vid utlandsresa eftersom de ofta bra kostar några kronor.

Yean har äggkoppar i alla material, flest finns i porslin men hon har även äggkoppar i plast, trä och metall.

Alla är unika, hon har inte två som är exakt likadana. Släkt och vänner är duktiga på att leta efter lämpliga äggkoppar att ge bort i present. Samlingen är långt ifrån komplett. Yean vill gärna ha fler äggkoppar.

– Får jag ingen äggkopp i julklapp eller födelsedagspresent, då blir jag allt lite besviken!

Erika Olofsson

0303–728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar