Familjen lever i ständig oro

Elias Gevreus i Stora Höga är som alla sina sexåriga kompisar. Full av spring och och lek i kroppen, men det är bara det att han är ständigt kopplad till en pump som förser honom med insulin.

– Jag har diabetes och jag tycker att det är väldigt orättvist.

Elias föräldrar, Anja och Mattias, tvingas leva med oron.

– Elias fick diabetes typ 1 för två år sedan, berättar Anja. I början var det väldiga problem och vi sov aldrig några hela nätter.

Anja är medicinsk sekreterare på vårdcentralen i Stora Höga.

Förändrat livet

– Våra liv har förändrats jättemycket sedan Elias fick diagnosen, säger hon. Vi lever med ständig oro även om tekniken fungerar bra nu.

Sjukdomen gör att Elias måste ha ständig tillsyn.

– Skulle insulinpumpen sluta fungera och ge fel insulinmängd påverkas Elias direkt och riskerar att bli medvetslös.

För två år sedan visste familjen ingenting om diabetes typ 1 som är en obotlig kronisk sjukdom.

Lärt mycket

– Vi har varit tvungna att lära oss mycket om kost och Elias blir bra på matte i och med att han är med då vi räknar ut hur stor dos han ska ha. Allting påverkar insulindoseringen och det är viktigt att de vuxna runt Elias kan hans sjukdom, därför har vi föräldrar lärt upp skolpersonalen.

– Om det är sommar eller vinter har betydelse, om Elias blir orolig eller om han blir förkyld påverkar också, säger Anja. För att inte tala om magsjuka som faktiskt är direkt livsfarlig. Detta är verkligen en väldigt komplicerad och komplex sjukdom. Den fungerar olika på olika människor.

Elias spelar både fotboll och hockey.

– Men jag måste kolla blodsockret både under och efter träningarna, säger han. Jag måste gå av planen och ta druvsocker för att höja blodsockret.

I och med att diabetes 1 kommit in som en oönskad medlem i familjen medger Anja att hon och Mattias ibland har svårt att orka med.

– Vi väger all mat Elias äter, jag är ständigt nåbar på telefon och några anhöriga har lärt sig hur Elias fungerar ihop med sin diabetes. Det är tur att vi har dem annars skulle vi aldrig få någon avlastning.

Elsa är Elias lillasyster.

– Hon är fyra år och vi hoppas verkligen att hon slipper att få samma sjukdom då hon löper större risk att drabbas eftersom Elias har den och den till viss del är ärftlig.

I somras var familjen på diabetesläger i Uppsala.

– Det var en fin upplevelse och härligt att träffa andra barn som hade samma situation som Elias.

Ingemar Hammarström

Fakta: Sveriges första diabetesgala

Världsdiabetesdagen är 14 november och även den dag då Diabetesgalan sänds på TV3. Galan leds av den välkände programledaren Peter Jidhe, 46 år. Jidhe diagnostiserades själv med typ 1-diabetes 2012 och dokumenterar sedan dess sitt liv som diabetiker på Instagram och har även skrivit en bok om ämnet. Han har tidigare sagt i en intervju med Aftonbladet att: ”Det känns som den mest betydelsefulla uppgift jag gjort i tv. Att missionera om den här sjukdomen har varit en stor del av mitt liv de senaste fem åren, då jag fick den.” 

Relaterade artiklar
Fler artiklar