Gamla judokläder får nytt liv på Filippinerna

Gamla judokläder som samlat damm skulle städas bort och slängas. Då fick tränaren Aris Ntoulakis en idé. Och nu används dräkterna av ett judouniversitet på Filippinerna.

Aris Ntoulakis hade inte hjärta att bara slänga kläderna när han städat färdigt i Stenungsunds judoklubbs förråd.

Han berättar att de behövde rensa skåpen i dojon eftersom de hade för många begagnade dräkter som medlemmar lämnat kvar när de växt ur kläderna. Reservdräkterna används i första hand som lånedräkter när det kommer nybörjare som vill testa på sporten.

Aris sparade två av varje storlek men resten visste han inte vad han skulle göra med. Totalt fick han ihop två sopsäckar med mellan 30 och 40 begagnade dräkter som var i användbart skick.

– Jag tänkte att det kanske är någon som behöver dem så jag gick ut på facebook på en internationell judosida med erbjudandet om att donera dräkterna, säger han.

Samtidigt hjälpte medlemmarna på Stenungsunds judoklubb åt att ta hem och tvätta dräkterna.

Genom facebooksidan fick Aris kontakt med judostudenten Cleoman Solis från Filippinerna. På judouniversitet som Solys gick på fick judoutövarna använda vanliga t-shirts eftersom de inte hade råd med dräkter.

– Då tog jag beslutet att skicka till dem.

Men det fanns ett litet problem. Nämligen frakten av alla dräkterna. Två väl tilltagna paket som Aris Ntoulakis packade ihop skulle kosta runt 2 800 kronor att skicka. Nu söktes en sponsor för att få iväg paketen. Och det löste sig även här.

– Almö livs på Tjörn gick in betalade frakten.

Det här skedde redan i november och paketen skickades 12 december. Sedan har det varit en lång väntan fram till nu. Det första paketet av två anlände härom veckan. Det andra ska hämtas ut denna veckan. På judouniversitet är glädjen över de nya dräkterna stor. Renan Tumulak på Universitetet Cebu judo club skickade bilder på hur kläderna kommit till användning och skickade även en tackhälsning till sina nya judovänner i Sverige:

”I am greaty humbled to have received free judogis all the way from Sweden. Thanks to the sponsor, The Almo Ica Livs, Mr Nektarios Ntoulakis, and with the great effort of my student: Coleman Solis… Thanks also to Stenungsunds judoklubb. God bless our swedish judokas…”

De gamla kläderna får därmed nytt liv på Filippinerna.

Och den lokala judoklubben har numera lite extra plats i sitt förråd.

Jonas Rindefjell

0303-72 82 44

jonas.rindefjell@lokaltidningensto.se

Föddes på Kreta

Namn: Nektarios Ntoulakis men kallas av alla för Aris

Föddes: På Kreta, flyttade som liten med familjen till Tyskland, för att sedan återvända till Kreta senare i livet. Tillsammans med svenskfödda hustrun Maria togs beslutet att bosätta sig i Sverige 2004.

Familj: Frun Maria och dottern Ioanna

Bor: I Skåpesund på Tjörn

Jobbar: Som montör och rörmokare på Herberts rör.

I judolokalen: Har han varit tränare sedan 2009 när han följde med dottern till träningen. ”Jag tyckte om att vara där och blev kvar. I dag har jag tillsammans med Alf Tornberg hand om knattar och nybörjare”.

Färg på judobältet: Brunt. ”Det är en grad under svart och det är jag ganska nöjd med även om jag siktar på få ett svart. Men det tar lång tid att gradera sig och det får ta den tid det tar”.