Gert Allenhall syr ihop hela historien

Vad har en jediriddare, besättningen på Ostindiefararen och nattens drottning gemensamt? Alla får sina kläder sydda i en liten ateljé på Tjörn.

Sedan 2012 har Gert Alenhall drivit ateljé Alenhall på heltid i Hakenäset på Tjörn. Han tillverkar kläder, med fokus på historiska kreationer, teaterutsyrslar och fantasykläder. Bland kunderna finns stora teatrar, historiska sällskap och privatpersoner som vill ha något exklusivt till bröllop eller fest. Han har bland annat gjort klänningen till Nattens drottning i en uppsättning av Mozarts trollflöjten, och många klänningar och dräkter i fantasystil.

– För ett tag sedan sydde jag en dräkt till en jediriddare. Det var en kund som var riktig star wars-nörd och hade det temat på sitt bröllop. Den krävde en del research, men blev väldigt bra till slut.

Intresset för sömnad väcktes tidigt. Även om hans mamma alltid sytt mycket är han inte säker på att det är där det kommer ifrån, snarare hänger det ihop med ett intresse för teater.

– Jag har alltid hållit på mycket med teater, och varit intresserad av scenografi och scenkläder. Sömnaden började jag med tidigt, från 15 års ålder någon gång så sydde jag regelbundet.

Att sömnad och textilarbete idag till viss del är kvinnligt kodat är inget han reflekterar särskilt mycket över.

– Historiskt sett har ju alla skräddare och designers alltid varit män, det är först i modern tid som det är tvärtom. Det kan fortfarande hända när jag går in i en sybehörsaffär att jag möts av en ”lilla vän”- attityd, att de nästan undrar om man kommit fel. Men det är bara att spela med, ofta märker de rätt snabbt att jag sitter inne på stor kunskap om de här grejerna när man börjar prata.

Kunskapen kommer bland annat från Tillskärarakademin i Stockholm. Efter att ha arbetat många år på SJ bestämde han sig för att ta steget och satsa på sömnaden. Efter examen fick han jobb på Ostindiefararen där han var anställd under fyra års tid och sydde alla de historiska kostymerna.

– Det var ett väldigt roligt arbete och efter det började jag jobba med min ateljé på heltid.

Den typ av hantverk som Gert Alenhall sysslar med är ett tidskrävande arbete. En helskräddad herrkavaj kräver många arbetstimmar och flera provningar och kostar ungefär 10 000 kronor.

– Det händer att folk blir förvånade och säger att de kan få en kavaj för 2000 kronor på Dressman. Då brukar jag rekommendera att de går dit istället. Då förstår man inte skillnaden, att det här är en kavaj som är gjord för dig, som kommer sitta perfekt och hålla länge.

Många kommer långväga ifrån för att få saker uppsydda av Gert, och flera är återkommande. Bland kunder han minns finns en liten 11-årig kille i Småland med ett stort intresse för Stormaktstiden och Karl den toftes Caroliner. Han hade önskat sig en ”Karl den tolfte-rock” som Gert sydde upp i hans storlek. Föräldrarna filmade när paketet packades upp, och skickade filmen till honom.

– Han blev helt överlycklig, det går nästan inte att beskriva hur glad han blev. Då värmer det i bröstet, då är det roligt att jobba med det här.

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar