Gillar att hålla sig på mattan

Förra veckan var det dags igen. För fjortonde gången avgjordes Nyårsslaget i mattcurling i Häggvallskolan på Tjörn. Och för trettonde gången var Märta Andersson med. – Jag tycker att det är skojigt att vara med och spela och träffa alla andra som kommer hit, säger hon i en paus i spelet. Jag tycker det är roligare att vara med och tävla än att bara träna. Det har jag alltid gjort!

Märta har hunnit fylla 82 och är en av dem som varit med längst och mest i Nyårsslaget.

– Jag känner mig yngre tack vare detta, säger hon. Det är roligt att jag kan vara med och jag hoppas kunna vara det i fortsättningen också. Jag har nog bara missat en upplaga, Det var när jag hade brutit armen.

Nyårsslaget arrangeras av Bästkustens Unicurl- och bouleförening som man kan kalla en del av PRO Kaprifolen, hemmaföreningen. Sven-Bertil Andersson är ordförande.

– Nyårsslaget är viktig för oss, säger han. Vi tyler ockå att intresset för tävlingen har ökat. Vi har fler deltagande föreningar i år.

Det etyder att årets upplaga innehöll 120 lag från 20 föreningar.

– Två personer, en dam och en herre, i varje lag betyder 240 spelare, konstaterar Royne Alnegren, som är tävlingsledare. Vi har 15 mattor och lika många funktionärer som jobbar här hela dagen. Det går inte åt fler eftersom lagen dömer själva.

Att jobba med Nyårsslaget hela dagen betyder från nio på morgonen till klockan halv fem på eftermiddagen.

– Då är tävlingen slut, säger Sven-Bertil och Royne. Sedan ska det ju plockas ihop och röjas av också.

Alltså är det ett digert arbete att arrangera en mattcurlingtävling. Men det ser ut på de flesta som om de längtar till nästa år.

– Då blir det jubileum, säger Sven-Bertil. 15 år i rad ska man väl fira.

De här föreningarna var med: Backa, Hermansbyn, Horred, Kaprifolen, Kungssäter, Kungälv, Kvillebygden, Morlanda, Norum, Orustveteranerna, PRO Stenungsund, PRO Tjörn, Skaftö, Skogslyckan, Skredsvik, Näset, SPF Stenungsund, Stala, Stranddalen och Tanumsbygden. Alltså föreningar från Varbergs kommun i söder till Tanums kommun i norr.

INGEMAR HAMMARSTRÖM