Gjorde egen julkalender

Kulturskoleelever på Tjörn har gjort en egen filmad julkalender som visas varje dag fram till jul. – Den handlar om att få vara sig själv, säger manusförfattare och regissör Sebastian Wihlstrand.

Julkalendern som utspelas på Tjörn visas i 24 delar på internettjänsten youtube.

– Det här är fjärde gången Delta gör någon form av julkalender men det här är första gången det är en dramatisering, säger Sebastian Wihlstrand, som själv har skrivit manus till kalendern.

Filmat på höstlovet

Skådespelarna är kulturskolans teaterelever som går i klass 4 till 6. De har spelat in ett avsnitt för varje dag fram till jul.

– Det har varit väldigt mycket jobb under lite tid. Mycket har filmats under höstlovet, vilket var naturligt eftersom vi behövde mycket tid med eleverna, samtidigt som skolan var öppen trots att det inte var vanlig skolverksamhet. Sedan har vi varit mycket på Gap (gamla polishuset i Skärhamn) där vi har gjort hemmascener. Vi har också varit hos en privatperson och filmat, säger Sebastian Wihlstrand.

Avsnitten är runt fyra minuter, men det är ändå mycket jobb bakom.

– Fokus har varit på att eleverna ska få känna på hur det är att jobba med manus, skådespeleri och filminspelning.

Kommer till en ny klass

Filmerna ligger ute på youtube och hittas lättast via kulturskolans facebooksida.

Storyn handlar om Matilda som flyttar till Tjörn och hamnar i en ny skola och en ny klass.

– Det är inte helt enkelt att komma till en ny klass med olika konstellationer. Det handlar mycket om att få vara sig själv. Sedan är det en historia i julkalenderanda, så det reds ut och alla blir vänner i slutet, men hur man kommer dit ska jag låta vara osagt.

kristian johansson