Han berättar om sitt släktmysterium

Orust firar släktforskningens dag med ett släktmysterium berättat av Jan-Olov Nilsson från Töllås, som med hjälp av kyrkböcker och så småningom DNA-teknik, har skrivit den fantastiska historien om sin biologiske farfar.

Vem Jan Olov Nilssons farfar egentligen var har varit ett mysterium i släkten tills för några år sedan.

– Pappa dog 2009 utan att han visste någonting. Han grubblade jämt på det. Det är sorgligt att han skulle hinna dö innan vi fick reda på sanningen, säger han.

Jan Olovs farmor och farfar bodde i Norge där de träffades och hade en kort romans. Jan Olovs farmor blev gravid, men den blivande pappan gick till sjöss med ett handelsfartyg, och kom aldrig tillbaka igen. Det här var 1916, under första världskriget, då det var mycket farligt att befinna sig ute på havet. Men exakt vad som hände med fartyget Henrik Ibsen vet man inte.

– Vraket drev senare iland i Skottland, men då var inte ens masterna kvar, säger Jan Olov Nilsson, vars pappa växte upp utan att knappt veta något om sin biologiska pappa.

– Farmor kunde inte eller ville inte berätta mer. Eller så berättade hon allt hon visste.

Fel namn på fartyget

Hans farmor hade dessutom fel namn på fartyget, och fel datum när det förliste.

– Det var inte så konstigt egentligen, för det var två liknande namn. Att hon trodde att fartyget förliste i februari 1917 beror på att det var då hon fick reda på det. Så hon var rätt ute, men det blev ändå fel.

Jan Olov Nilsson började ta reda på sanningen om sin farfar runt 2010.

– Jag fick av en slump veta att norska digitalarkivet hade lagt ut alla kyrkoböcker gratis på nätet. Jag hade aldrig släktforskat tidigare, men jag gick in där och hittade pappas dopnotis. Där stod det att pappan förliste med fartyget Henrik Ibsen 1916.

Nöddöpt i fängelse

På senare år har Jan Olov Nilsson även fått bekräftat genom DNA-teknik att det verkligen var mannen som hette Olaf, som var hans biologiska farfar.

Släktforskningen fortsatte bakåt i tiden till år 1894, då farfar Olaf föddes.

– Jag fick se att han blev nöddöpt, tio veckor gammal, i ett fängelse i Uddevalla. Mamman satt där då. När man ser det så blir man ju ordentligt nyfiken…

Om varför hon satt där och om omständigheterna kring pappans födelse handlar boken Olaf – historien vi aldrig ärvde. Det är också om den här historien Jan Olov är ute och föreläser. På lördag kommer han till Kajutan i Henån och berättar historien på släktforskningens dag.

Han har även släktforskat på sin mammas sida, med rötterna i den värmländska finnskogen, och skrivit två böcker om det. En tredje bok, om folket från finnskogarna som emigrerade till Amerika på 1600-talet, är på väg.

Jan Olov Nilsson har märkt att intresset för släktforskning har ökat stort på senare år.

– Jag tror det har blivit mer populärt tack vare att riksarkivet har gjort det gratis att titta i kyrkoböckerna på nätet, tidigare behövde man ett abonnemang som kostade pengar. Dessutom har DNA-tekniken slagit igenom. Med DNA blir det ett helt nytt sätt att se på släktforskning på. Jag får nya släktingar varje dag.

Kristian Johansson