Han brinner för ekologiskt

Intresset för närproducerat har ökat genom debatten om klimatet. Det menar Åke Wikström som är aktuell med en kurs om den ekologiska odlingens grunder.

Även mitt i vintern har Åke Wikström, 75, egenproducerade grönsaker i sin gårdsbutik i Svenshögen. Mest naturligt syrade sådana på burk, som morötter, rödbetor och surkål. Men i källaren spirar också det gröna. När tidningen är på besök kommer han just hem från en leveransresa till Göteborg.

– Jag lämnar färskt, så kallat mikrogrönt, till olika affärer. Det skördar jag från mina odlingar på morgonen, berättar den hängivne odlaren.

För hälsans skull

I ljuset från lysrör som bara avger rött och blått ljus, sånt ljus som växterna använder sig av, gror det som bara den i Åke Wikströms källare. Små späda plantor av olika kålsorter blir till nyttig och eftertraktad sallad.

Han kallar anläggningen i Svenshögen ett center för hållbarhet. Redan för 50 år sedan vaknade intresset för alternativa sätt att producera mat.

Hälsosynpunkten var den första drivkraften.

– Jag fick dålig hälsa men lyckades bota mig genom att gå över till att äta så mycket färska grönsaker som möjligt. Nu har jag odlat ekologiskt sedan 1970-talet.

Kortare vägar

Under åren har Åke Wikström, som i yrkeslivet var forskare inom datavetenskap, samlat på sig en hel del kunskaper om hållbar ekologisk odling. Nu håller han 10-12 kurser per år. På senare tid har han märkt av ett accelererande intresse från allmänheten. Antalet deltagare har fördubblats på vissa kurser.

– Det kan bero på klimatdebatten och att folk börjar vakna upp och inse att vi inte kan hålla på och skicka mat runt jordklotet. Det håller inte. Man vill ha kortare vägar och närodlat.

Maten blir både nyttigare och godare på det viset menar odlaren som anslutit sig till Reko, ett system för direktleverans mellan producenter och konsumenter. Så kan de stora grossisterna kortslutas ur matkedjan menar den alternativa odlaren.

Men det är ändå inte lätt att få lönsamhet i en småskalig produktion.

– Konkurrensen är svår. Det är mycket billigare att producera med konstgödning och bekämpningsmedel.

Cirkulera

Åke Wikström uppmuntrar därför folk att odla hemma och pratar om hur man kan optimera produktionen på en vanlig villatomt eller kolonilott. Det gäller bland annat att återföra så mycket organiskt material som möjligt till jorden.

– Vi måste cirkulera ekonomin!

Nu satsar Åke Wikström, också med ålderns rätt, mer på kurserna.

– Jag har en idé om en kurs i att sköta planeten, avslutar han entusiastiskt.

SVEN LUNDSTEDT