Alexandra Lindgren har tagit bilderna och Eivor Jansson har styrt projektet, i arbetet med årets kalender. Arkivfoto

Historiska kvinnor i årets kalender

Historiska kvinnor är temat när Kalenderflickorna nu för tredje året trycker och ger ut en kalender. Den här gången till förmån för Läkare Utan Gränser.

Alexandra Lindgren har tagit bilderna. Några av dem som finns med på dem den här gången har varit med tidigare, andra är nya.

– De nya är alla personer som arbetar inom vården, berättar Eivor Jansson som är en gång är den som håller i arbetet.  Vi tyckte att det passade bra eftersom pengarna den här gången ska gå till Läkare Utan Gränser.

Från att under de två första åren hållit sig i sagans värld, och förra året utgått från kända barnvisor, handlar motiven den här gången om Historiska Kvinnor.

Varje bild är tagen utifrån en autentisk bild på respektive kvinna. De autentiska bilderna kommer också att finnas sist i årets almanacka.

– Då kan folk jämföra med våra bilder, säger Eivor.

För första gången är det Alexandra Lindgren som är fotograf – ett uppdrag som hon tyckte mycket om.

– Vi har arbetat under hösten och det var ett jätteroligt uppdrag, säger hon. Det har inte minst gett mig en chans att träffa folk som jag aldrig skulle träffat annars. Vid varje bild så står det dessutom lite om kvinnan på bilden, så det är lite folkbildande också. Vi har varit på Sundsby och vi har varit framför Lady Ellen, men inte minst har vi varit i vårt garage.

Exempel på kvinnor som kommer att vara med är Marie Curie, Fredrika Bremer, Elise Ottesen Jensen, Astrid Lindgren och Margareta Huitfeldt. Men även mindre kända, som kvinnan som uppfann cirkelsågen och Eva Ekeblad, som kom på att man kunde göra brännvin av potatis. Eftersom det är inriktat på sjukvård den här gången, så finns även Florence Nightingale med. Liksom Ninni Kronberg som uppfann ett sätt att framställa torrmjölk så det var möjligt att göra välling.

– När vi har klart med våra sponsorer, så drar vi gång tryckningen. Jag räknar med att det ska börja sälja vid mitten av november, säger Eivor. Hon kan inte säga hur många som kommer att tryckas direkt – förra året var det 600 stycken och till slut var det 915 som såldes för 150 kronor styck. Det är vad de kommer att kosta den här gången också.

Liksom förra året kommer almanackan att säljas på marknaderna i kommunen – och liksom förra året kan man nog räkna med att inte så få kommer att beställas i förväg.

Bengtåke Carlson

0303 72 82 25

Relaterade artiklar
Fler artiklar