Karin Knauer från Stenungsund springer precis som innan, trots att hennes hjärta behöver lite hjälp av en pacemaker.

Hjärtat bultar för löpningen

En pacemaker behöver inte stoppa en från att idrotta. Det vet Karin Knauer från Stenungsund, nyss hemkommen från 1,6 mil löpning i USA.

Det var under Göteborgsvarvet för åtta år sen som Karin Knauer plötsligt kollapsade och fick åka sjuktransport. Eftersom det var en väldigt varm dag då flera andra deltagare också segnade ner av utmattning tänkte hon inte så mycket mer på det just då. Ett EKG vid en senare läkarundersökning visade dock att det var något som inte stämde med hjärtat. Undersökningarna avlöste varandra och efter några månader bestämdes att hon behövde få en pacemaker inopererad. För en person som var van att springa, långt och ofta, väckte det många frågor.

– Jag hade nog en bild av att det bara är gamla människor som har pacemaker och att det var slutet på ett aktivt liv. Vårdpersonalen var fantastisk, men de sa bara ”du kan leva som vanligt”. Sedan när jag sa vad som vanligt innebar för mig blev det stora ögon. De tänkte nog mer på att cykla till jobbet och sådär…

För Karin Knauer var som vanligt snarare att springa flera mil, flera gånger i veckan, delta i olika lopp samt hoppa in som friidrottstränare.

– Jag älskar att springa och levde verkligen för det. Det var väldigt knäckande att tänka att jag inte skulle kunna göra det. Just problem med hjärtat påverkar en väldigt mycket på ett psykologiskt plan också. Det är så mycket symbolik kring det, och fungerar inte det så fungerar inte du.

Det visade sig dock att det visst går bra att träna hårt med en pacemaker, även om det kanske inte hör till vanligheterna. Men det krävdes lite fix med att ställa in den lilla apparaten som reglerar hjärtats pumpningar.

– Jag fick prova mig fram i början. När man anstränger sig behöver ju pacemakern öka pulsslagen. Det är sensorer som ska ställas in, som styrs av min andhämtning och mina armrörelser. Nu när jag anpassat mig är det egentligen ingen skillnad att springa med den jämfört med innan.

Det visade hon prov på nyligen. Hon var en av bara 20 uttagna, och den enda från Sverige, till ”Medtronic global champions”. Alla 20 har någon typ av medicinskt hjälpmedel i kroppen, som en pacemaker eller en insulinpump. De deltog som ett team i en löpartävling i USA där Karin Knauer sprang 10 miles, ungefär 16 kilometer. Syftet var att visa att den typen av hjälpmedel inte behöver hindra en från att tävla, träna och röra på sig.

– Det var fantastiska dagar som jag inte riktigt har smält ännu. Det var väldigt speciellt att träffa andra från hela världen som var där av samma anledning, med liknande erfarenheter. Flera av dem kommer jag nog möta upp någonstans i världen för att springa fler lopp.

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar