Julia Isberg från Stora Höga tar över Emmabodafestivalen. Pressfoto

Hon tar över festivalen

I sommar intar tusentals musikälskare lilla Emmaboda i Småland. Den som ser till att det hela blir av är Julia Isberg från Stora Höga.

Hon är nytillträdd festivalgeneral för Emmabodafestivalen som arrangerats på orten med samma namn sedan 1988.

– Det känns nervöst och jätteroligt. Jag har inte riktigt landat ännu, jag är fortfarande så ny på jobbet, men har en bra känsla inför årets festival.

Jobbet innebär att vara chef för hela festivalen – sköta planering, tillstånd och samarbeten. Minst 10 000 besökare hoppas man kunna locka till årets festival.

– För mig är det en liten festival, i och med att jag arbetat på Bråvalla tidigare som har över 50 000 besökare. Men Emmaboda har något särskilt, jag har varit där nio gånger som besökare och det är en väldigt speciell stämning.

Festivalintresset började redan under gymnasietiden, då Julia Isberg gick estetprogrammet på Nösnäsgymnasiet.

– Då blommade mitt musikintresse och jag började springa på festivaler. Efter ett tag började jag också arbeta som volontär. Sedan kände jag att det var dags att ta det vidare och utbilda mig.

Det blev en treårig utbildning på festivalorten Hultsfred i ”Music and event management” och därefter jobb på bland annat Emmaboda och Bråvallafestivalen. På posten som festivalgeneral på Emmaboda är hon dock helt ny. Det har dock varit osäkert om det alls skulle bli någon festival i år. Förra året meddelade festivalledningen att det året skulle vara det sista. Detta bland annat på grund av ändrade tillståndsregler som skulle innebära att man behövt dela upp camping och festivalområde.

– Men det är ju det som är unikt med Emmaboda, att man kan tälta framför scenen i princip, den här öppna känslan som man inte hittar på andra festivaler. Det fick vi ha kvar nu och därmed körde vi på i år också.

Första biljettsläppet sålde slut snabbt, och Julia Isberg hoppas på en fullsmockad festival.

– Det roligaste är när man väl är där på festivalen och ser sin skapelse live, haha. När man ser alla glada besökare – det är den kicken man jobbar för hela året.

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar