Hundra hurra för Ingrid Heirås

Under torsdagen var det kalas på Lilldalshemmet. Anledning: Ingrid Heirås firade sin hundrade födelsedag.

– Jag känner ingenting speciellt, säger hon. Det är bara att fortsätta.

Ingrid föddes i Örgryte, Göteborg den 7 september 1917. Far hade taxirörelse, men han avled redan 1934.

– Då fick mamma ta över, berättar Ingrid.

Själv gick hon i det som kallades för Göteborgs högre folkskola i två år. Läste kontorsarbete och korrespondens – även på tyska och engelska.

Sedan blev det förstås arbete – hon hade två syskon och fick hjälpa till för att klara försörjningen i familjen. Mamman hade taxirörelsen, men i den var det inte bara inkomster och det behövdes tillskott, berättar hon.

Hon arbetade under ett tag på ett företag som sysslade med kemtvätt, men tvingades att säga upp sig, då det helt enkelt var för dåligt betalt. 1942 gifte hon sig med Gösta och tillsammans fick de två barn – en son 1944 och en dotter 1948.

– Min dotter var helt ung när jag måste söka arbete igen. Jag kom till Tapetbolaget, där jag sedan arbetade på kontoret och i försäljningen i trettio år.

Till Tjörn kom de i början av sextiotalet.

– Vi hittade en tomt i Höviksnäs, och jag konstaterade att ”här vill jag bo”, berättar hon. Och det har hon gjort sedan dess. Fast inte bara på Tjörn.

– Sedan 1981 hyrde vi under fyra månader varje år en lägenhet i Spanien. Men så dog Gösta 1986 och därefter blev det bara ytterligare några Spanien-år för mig.

Ingrid bodde kvar i huset, men flyttade sedan till en lägenhet på Fågelkärrsvägen. Under många år har hon varit aktiv i PRO. Sjutton av de åren dessutom som sekreterare. Nu bor hon sedan ett och ett halvt år på Lilldalshemmet. Som hon tycker mycket om.

– Här är en underbar personal och här är bra mat, säger hon. Det enda jag saknar det är trädgården som jag hade hemma.

Fast det här med hennes ålder är inget som hon lägger ner så mycket tankearbete på.

– Jag känner egentligen ingenting. Det är bara att fortsätta, säger hon.

Bengtåke Carlson

0303 72 82 25

Relaterade artiklar
Fler artiklar