Ida sa upp sig – startade viltbil med maken

Sedan en månad tillbaka rullar viltbilen på Orust. Ida och Jonas Alfredsson hoppas nu kunna leverera klimatsmart och gott kött till alla på ön.

– Dovvilt och vildsvin är inte så lätt att få tag i. Så vi tänkte att det borde funka, vi testar, säger Ida Alfredsson.

Utanför Henån bor Ida Alfredsson med sin man Jonas Alfredsson. Nyligen sa hon upp sig från jobbet som djursjukvårdare för att istället satsa helhjärtat på parets nya företagsidé.

Inspirationen kom från fiskbilen som kör runt och säljer fisk till människor vid deras ytterdörr. Nu gör de samma sak, men med lokalt och närproducerat viltkött.

– Dovvilt och vildsvin är inte så lätt att få tag i alla gånger. Vissa kanske har en jägare i släkten och brukar äta älg och rådjur men det är alltid man får tag i det heller. Så vi tänkte att det borde funka, vi testar, säger Ida Alfredsson.

Sedan en månad tillbaka rullar nu Alfreds viltbil på Orust. Paret köper in kött från Kobergs vilt i Sollebrunn. I nuläget har de både färs och styckbitar från dov och vildsvin, och även salamikorvar från vilt, i sin viltbil. Allt är fruset förutom korvarna, för att det ska hålla bättre och för att de ska kunna åka runt och sälja till så många som möjligt.

Vågade testa något nytt

– Vi har börjat med att knacka dörr och sälja på det sättet. Ibland har vi också lämnat lappar och då har vi blivit uppringda och fått beställningar som vi kunnat leverera. Vi håller på och betar av Orust, men det tar ju lite tid. Tanken är att vi ska sträcka oss längre än så och bygga upp en större kundkrets.

Att säga upp sig från jobbet kan vara både läskigt och spännande, men Ida Alfredsson säger att det känns skönt att helt byta bana och våga testa något nytt.

– Att våga ta steget till något man aldrig gjort förut är ju givande. Och viltbilen går bra och intresset för den är stort så det är jättekul.

Kunderna är varierade, menar hon. Dels äldre, som kanske är mer vana vid att äta viltkött, dels yngre som aldrig ätit vilt tidigare men vill prova. Dessutom är det många som tycker det är bekvämt att få tillgång till varorna utan att behöva lämna hemmet. Särskilt som det ser ut nu.

Utmanande och utvecklande

Ida Alfredsson berättar att hon hade en bild av hur det skulle vara, men att den bilden har fått justeras lite eftersom. Både hon och maken njuter av sina nya jobb.

– I och med att vi inte har någon erfarenhet av detta får vi hela tiden ändra vissa saker och tänka om. Vi kommer på nya grejer och utvecklar oss hela tiden.

Det här året får bli lite av ett provår, säger hon. Förhoppningsvis kommer de kunna köpa in kött så att viltbilen kan vara igång hela året, även över sommaren, men hur det kommer se ut vet de helt enkelt inte än.

– Tanken är att vi ska kunna sälja kött året runt. Vi får se hur vi lyckas med det, men vi ser ljust på det.

Louise Jungmalm

louise.jungmalm@lokaltidningensto.se

Vildsvinskött allt mer populärt

Svenskarna äter allt mer vildsvin. Vildsvinskött är det kött från naturen som de senaste åren fått störst uppsving.

Svenska Jägareförbundet presenterade nyligen en sammanställning över hur svenskarna är inställda till att äta viltkött. Enligt sammanställningen äter en fjärdedel av svenskarna viltkött minst en gång i månaden. 70 procent av svenskarna äter viltkött minst en gång om året. Så har det dock inte alltid varit.

Då Svenska Jägareförbundet bildades i början av 1800-talet var klövvilt nästan utrotat i landet. Ett av målen med att bilda förbundet var att rädda älgen genom ett förvaltande. Det lyckades väl. I dag finns det en livskraftig viltstam.

Kött från vilt är fettsnålt och innehåller höga halter av vitaminerna C och E. Varje år genererar jakten 20 000 ton viltkött. Merparten kommer från älg som står för mer än hälften av den totala köttmängden. På senare år har kött från vildsvin ökat mycket. Det utgör i dag, enligt Svenska Jägareförbundets sammanställning, en fjärdedel av den totala köttmängden. Svenskarna äter ungefär 3000 ton vildsvinskött varje år.

Kött från vilda djur är fritt från antibiotika, färgämnen och andra tillsatser. Enligt SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, är viltkött det mest miljövänliga kött som går att äta, då har hänsyn tagits till det faktum att vilda djur föds fria, lever fria i naturen och väljer själva vad de vill äta. Det gör viltkött till klimatsmart mat.

Erika Olofsson