Inga på Mjörn firar snart 102 år i livet

En spåkvinna lovade en gång i ungdomen att Inga Hansson skulle få ett mycket långt liv. Nu firar tjörnbon snart sin 102:a födelsedag.

– Det verkar som om hon fick rätt!

Inga Hansson bor idag på Mjörn men växte upp i den röda träbyggnad som är rättarbostaden i Ödsmål. Där passerade en gång ett sällskap där en romsk spådam, eller zigenerska som man sa på den tiden, passade på att spå henne. Att hon skulle få ett väldigt långt liv insisterade kvinnan på.

– Minst hundra år, säkert mer sa hon. Nu sitter jag här. Jag kan inte förstå att jag är så gammal, det går inte att ta in, säger Inga Hansson med ett leende.

År 1917 startade ryska revolutionen. Första världskriget rasade för fullt och i Sverige rådde på sina håll hungerkravaller. Det var också året då Inga Hansson föddes. Uppväxten i rättarbostaden minns hon som väldigt fin. Pappa jobbade som just rättare, alltså förman på jordbruk, innan han sadlade om och blev möbelhandlare.

– Vi hade en väldigt skön uppväxt där, jag och min bror. Jag gick på Ekenässkolan och minns lärarinnan Sabina Kronvall tydligt, hon var mycket religiös och väldigt sträng.

I skolan hade Inga mycket lätt för matematiken och när hon gått ut började hon arbeta med att sköta bokföring åt ett möbelföretag. På en dans i Hällungen träffade hon en trevlig ung man och efter några träffar bestämdes att de skulle gifta sig.

– Då fick jag sluta arbeta på firman, som gift kvinna på den tiden skulle jag inte arbeta egentligen. Men jag fortsatte ändå att sköta böckerna åt företag, jag gjorde det på nätterna så att jag fick lugn och ro från barnen. Jag tyckte arbetet var så roligt att jag ville fortsätta, och min man uppmuntrade mig också till det.

Maken gick bort redan 1984 och Inga har alltså varit änka i hela 35 år. Att gifta om sig har hon inte sett som ett alternativ.

– Nej, nej. Han var den ende!

Tillsammans fick de dottern Britt och sonen Lasse, som blev sjuk och gick bort redan 2011. Idag bor Inga tillsammans med Britt och svärsonen Egon i det som tidigare varit familjens sommarhus på Mjörn. Ett intresse hon delar med svärsonen är sport, och tillsammans ser de det mesta på TV.

– Jag ser allt; bordtennis, skidor, konståkning…det enda jag inte gillar är fotboll. Jag ser lite dåligt men idrott går bra, för där har de ofta färgglada kläder och det är lätt att hänga med i vad som händer.

Fyra barn och fem barnbarnsbarn har hon hunnit få.

– Det är så roligt att få uppleva barnbarnsbarn. Det är fullt upp när de är här och hälsar på!

Inga sköter fortfarande om familjens hund Maja och hjälper till i hushållet. Energi verkar hon ha hur mycket som helst, vilket också intygas av dottern Britt.

– Hon är en riktig tillgång i huset, hon går här och fixar och har ofta koll på var vi lagt våra prylar när vi springer runt och letar. När vi var uppe i Stockholm tillsammans nyligen så hjälpte hon till att passa barnbarnsbarnet. Mamma har verkligen en positiv grundsyn på livet och bryr sig om andra människor, är alltid beredd att hjälpa till. Jag är så glad att jag fortfarande har henne.

Den 30:e december i år fyller Inga 102 år. Varför just hon har lyckats bli så gammal har hon inget riktigt svar på. Men hon har har alltid rört mycket på sig och regelbundet gått på gymnastik, simning och yoga. Och så var det den där positiva grundsynen. Frågan om vilken tid i livet hon varit som lyckligast är omöjlig att svara på.

– Förutom de otroligt svåra tiderna när min son och andra har lämnat oss så har jag nog varit lycklig hela tiden. Jag har levt ett underbart liv.

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se