Arkivfoto

”Jag är en rebell som bryter mot lagen”

För några veckor sen fastnade jag i en bilkö i Kungälv. Jag blev ståendes mitt i rondellen som binder samman Karebyvägen och Rollsbovägen vid Ullstorp. Trafiken stod helt stilla i säkert 20 minuter. Förarsätet förvandlades snabbt till ett kontor där jag hade telefon- och SMS–kontakt med kollegorna på jobbet. Plötsligt knackar det på fönstret. Jag vevade ner rutan och en äldre man, som klivit ur sin BMW, talade om för mig att om jag bara backade en meter så skulle han komma förbi.

Hade detta varit när jag var ung så hade jag blivit stressad. Jag hade svettats och fått en klump i halsen och tänkt vilken värdelös bilförare jag är. Men jag nickade bara glatt till mannen och backade.

Jag var på motionssimmet på Sundahallen förra veckan. En skylt med pilar visar tydligt hur man simmar. Man simmar på höger sida och svänger till vänster varje gång man kommer till kanten. Vi var flera som simmade motionssim, så jag var tvungen att simma om andra motionssimmare ibland. Det ledde till att jag korta stunder låg lite åt vänster i bassängen. Detta hände precis när jag skulle göra en vändning vid poolkanten. En äldre kvinna i baddräkt stannade mig och frågade vad jag höll på med.

– Jag vänder, svarade jag.

Hon förklarade att detta var ett motionssim och här håller man till höger. Om alla skulle göra som jag skulle det bli kaos.

Återigen. Hade detta varit i min ungdom. Så hade jag sagt förlåt och gått upp på land skakandes och tänkt vilken usel simmare jag är som inte kan högerregeln. Men jag nickade bara glatt åt kvinnan och simmade vidare.

Jag funderar på om det är punkaren i mig som gör att jag reagerar så glatt. Jag är en rebell som bryter mot lagen. Jag står i vägen för en BMW i en rondell i Kungälv och simmar åt fel håll så en äldre kvinna i baddräkt blir arg på mig.

Det finns något mycket fascinerande med vuxna människor som vill tillrättavisa andra vuxna människor. Det är som om de triggas på något vis. Både BMW-mannen och kvinnan i baddräkt hade det där i blicken när de pratade med mig. Jag funderar på vad det kommer ifrån? Får man inte bestämma hemma? Har man blivit nedtryckt som barn? Eller har man bara haft en taskig pottålder?

Jag triggas själv av att tillrättavisa andra människor. Jag minns en gång när jag sa till en full gubbe på en spårvagn på Hisingen att han inte fick lov att röka där. Jag växte en halvmeter. Det var som att jag gav honom en lavett innan jag triumferat klev av spårvagnen vid Rambergsvallen.

Peter Sjöholm

Hiss

Nytt år. Vi har våren framför oss. Det kan bara bli bättre… och ljusare.

Diss

Mörkret i januari kan vara den mörkaste tiden på hela året. Speciellt när adventsstjärnorna och adventsstakarna åker upp på vinden igen.

Relaterade artiklar
Fler artiklar