John Alstersjö är ny präst i Stala församling, han kommer även arbeta som ungdomspräst i hela pastoratet. Foto Erika Olofsson

John vill att Stalaborna tror tillsammans

ORUST Att vara präst eller pastor är mycket mer än bara ett yrke. Personligheten och den kristna tron är de främsta arbetsredskapen för prästen som möter människor både i glädje och i sorg, anser John Alstersjö, ny präst i Stala.

Han tar emot i Stala församlingshem, i arbetsrummet som än så länge är kalt och lite opersonligt. John Alstersjö är ny präst i församlingen, han ska dela sina arbetsuppgifter i Stala och arbetsområde sydost, med att vara pastoratets nya ungdomspräst. Han kommer närmast från Stenungsund där han under ett år verkade som ungdomspräst.

– Jag kände att jag ville utvecklas som präst och önskade att arbeta som församlingspräst. Vår familj har flyttat tillbaka till Ellös och då möjligheten att söka till Stala kom, tog jag den.

John kommer från Ellös, släkten har rötterna i Tegneby och Ellös och Gullholmen, och är för många känd under hans tidigare efternamn Wessberg. Under flera år arbetade han som musiklärare i Ellös skola.

Fick en visshet

– Jag har jobbat med olika saker tidigare, som lärare och som musiker och kommunikatör i kyrkan. För nio år sedan började det gnaga i mig att jag kanske hade en annan uppgift i kyrkan. Flera frågade mig också om jag inte skulle bli präst.

Insikten om att bli präst kom inte direkt. John arbetade som kyrkomusiker och fick plötsligt, en dag på parkeringen utanför Morlanda kyrka, insikten av vad han ville viga sitt liv åt. Plötsligt fick han en visshet, det var präst han ville bli.

– Jag ville bli busschaufför som liten. Jag är inte uppvuxen i en kyrklig familj, men för mig var konfirmationen för Maths Håland viktig. Det är först i efterhand jag förstått hur viktig konfirmationen var för mig, Maths är fortfarande en viktig person i mitt liv.

John och hans fru Ninnie flyttade till Skåne där John läste teologi i Lund. Efter fem års studier fick han börja verka som präst i Göteborgs stift. Han har varit verksam i bland annat Varberg och Stenungsund innan han nu, med drygt två års erfarenhet från yrket, kom till Stala.

Medvandrare

– Att utbilda sig till präst är att breddas som människa. Jag tror på Guds kallelse, därför har jag valt att bli prästvigd. Jag får möjlighet att möta människor och få vara en medvandrare med dem en liten bit i deras liv. Att få dela glädje och sorg och få relatera det till det som varit viktigt i mitt liv – tron.

John vill med sitt kall få församlingsborna att komma till kyrkan för att tro tillsammans. Som präst arbetar han med de stora händelserna i en människas liv, dopet, giftermålet och begravningen. Begravningen ser han som något av det mest betydelsefulla en präst kan göras.

– Det är klart att det berör även mig som präst att möta anhöriga i sorg. Men att möta människor i olika situationer i livet gör det också tydligt för mig att Gud ständigt är verksam i våra liv.

Stala församling har en tid varit utan ordinarie präst, sedan Henrik Svensson slutade efter 37 år i församlingen. Att komma efter en omtyckt präst som verkat så länge på samma plats ser inte John som ett problem.

– Jag fick från flera håll uppmuntran att söka tjänsten. Stalaborna är engagerade. För mig är det viktigt att vi blir ett team, att vi är en församling tillsammans. Vi måste se oss som en gemenskap som vi alla har ansvar för och kyrkans roll där är att föra samman människor som vill tro på Gud.

Varför ska man komma och lyssna på dina predikningar?

– Man ska komma till kyrkan för jag tror att Gud söker och vill ha relation med människor. Jag är övertygad att det är lättare att tro tillsammans. Det är det vi gör i kyrkan, vi försöker tro tillsammans.

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

 

 

Relaterade artiklar
Fler artiklar