Jubileumsbok om 60 år

Nu är den utgiven, bok nummer två om hur Thordénstiftelsen verkat till det allmännas fromma i Bohuslän. – Det tycker jag att vi gör, säger Yngve Johansson, stiftelsens sekreterare. Tidigare mest i Uddevalla och norrut men de senaste tio åren har vi lagt stora pengar även i STO-regionen.

De första 50 åren av stiftelsens gärning beskrevs i den första boken.

– Men vi har med något om em den här gången också, för fullständighetens skull, säger han.

Några av artiklarna i boken, som har journalisten Ulf G. Eriksson som redaktör, handlar om människor i Stenungsund som fått pengar till stöd från Thordén-stiftelsen. Bland andra Johan Rogestedt, som fått träningsstipendier:

– Utan det stödet hade jag inte kunnat vara kvar i min moderklubb, Stenungsunds Friidrott, säger han i boken. Då hade jag varit tvungen att söka mig till en storstadsklubb med större resurser.

I boken avslöjar också Johan att hans stora mål är att bli finalist på 1500 meter i de båda kommande olympiska spelen, 2020 och -24, i Tokyo respektive Los Angeles.

Salma Gesey kom ensam till Stenungsund från Somalia som 16-åring, utan att kunna svenska språket och utan grundskolebetyg. Sex år senare lämnade hon gymnasiet med godkända betyg. Då, 2014, blev hon Thordénstiftelsens gymnasiestipendiat och belönades med 10 000 kronor.

– Att få stipendiet betydde väldigt mycket för mig, säger hon. Någon hade sett hur mycket jag kämpat och det var som att få ett kvitto på att jag hade lyckats.

Nu utbildar hon sig till sjuksköterska och drömmer om att få resa till Afrika och hjälpa människor där.

Stenungsunds ridklubb har fått stöd av stiftelsen flera gånger sedan starten 1972. Stiftelsens senaste bidrag hjälpte till att få planerna på ett karantänstall genomförda.

Yngve Johansson är glad åt att den nya jubileumsboken är utgiven:

– Jag vågar inte säga att det kommer en ny om tio år.

INGEMAR HAMMARSTRÖM