Julen börjar på Sundsbys marknad

Hantverkare, tomte och bussar i skytteltrafik. Till helgen är det julmarknad på Sundsby. – Det blir en traditionell julmarknad med något för alla, säger Sundsbys verksamhetskoordinator Christina Holmberg.

Över 3000 besökare beräknas komma till Sundsby på julmarknaden som pågår lördag och söndag.

– På skördemarknaden var det 1800 på lördag och 1500 på söndag, och julmarknaden brukar vara större, så det blir nog mycket folk, säger Christina Holmberg.

För att det ska fungera att ta emot så mycket folk har man som vanligt satt in bussar som trafikerar sträckan Kållekärr – Häggvallsskolan – Myggenäs och Sundsby.

– Vi har ju begränsat med parkeringsplatser, så vi hoppas att så många som möjligt tar bussen, säger Christina Holmberg.

Väl framme möts man av ett 45-tal utställare runt om på Sundsby.

– Vi har ett brett utbud med lamm- och fårskinn, surdegsbröd, senap, julkort, handstöpta ljus och egenproducerad must. Allt som hör julen till, säger Christina Holmberg.

Tomten kommer att vara på plats för att ta emot önskelistor inför jul.

Vad gör tomten med listorna sedan?

– Han kommer att kika över dem. Men sedan jobbar ju tomten lite hemligt, så mer får man nog inte veta.

Barnen, och alla andra som gillar djur, får också sitt på marknaden.

– Vi kommer att ha en häst och vagn som man kan ta en liten tur med. Man kan också få klappa får, och så finns det en fiskedamm. Vi kommer också att ha musikunderhållning. Kafé och restaurang har öppet. Det ska finns något för hela familjen, säger Christina Holmberg.

Kristian Johansson