Karl XII:s armé stormade Stenungsund

Marscherande i raka led, kanonsalva och musköteld – Stenungsundsjubilaren Gunvor Johansson, 75, fick ett firande hon sent ska glömma.

Boom! Boom! Ekot sprider sig över vattnet när Bohus Elfsborghs Caroliner skjuter så kallad Svensk lösen, två skott, med kanon alldeles bakom Fregatten. Därefter ställer alla upp sig med musköterna över axeln och skjuter ytterligare två skott per man ut över Hakefjorden. Mitt i röken från svartkrutet sitter en strålande glad jubilar vid namn Gunvor Johansson.

– Ett så underbart roligt sätt att bli firad på! Att mitt barnbarn Robert har tagit sig tid att ordna det, det är stort.

Barnbarnet Robert Englund Johansson är infanterist i Bohus Elfsborghs Caroliner och den som sett till att få dit ett stort gäng ur föreningen för att fira farmor. Svensk stormaktstid är det som föreningen intresserar sig för, och de är ofta bokade på olika evenemang för att gestalta bataljer och ha historiska uppvisningar. Dagens utflykt till Stenungsund var lite av ett specialuppdrag.

– Farmor sa någon gång att hon ville ha en kanon när hon fyller 75, lite på skämt sådär. Men då sa jag att det kan jag ordna! säger Robert Englund Johansson.

Alla infanterister är klädda i karolineruniform med blå rockar fodrade med gult tyg och har tidstypiska vapen med sig. Innan saluteringen marscherade de längs med bryggan, och fick ett ganska stort gäng med förbipasserande att stanna till i kylan för att ta del av showen.

– Det blir lite teater av det när man visar upp sig såhär, det är väldigt roligt. Vi gör mycket ”utlandstjänst” annars, vi har varit på uppvisningar i Köpenhamn och i Tyskland och snart ska vi kanske till Ryssland, säger Per Forsberg som är sekreterare i föreningen.

Efter saluten bjöd Gunvor Johansson in hela gänget på både smörgåstårta och dessertårta. Hon var märkbart rörd av uppvaktningen.

– Att de har gjort det här för min skull! Jag måste få tacka dem allihop, för att de tagit sig tid att fira mig såhär.

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar