Kersten flyttade från Belgien och blev organist på Tjörn

Kersten Cottyn är 34 år gammal och sedan en kort tid tillbaka organist i kyrkan på Tjörn.

– Jag har alltid drömt om att bli organist, säger hon. Att med musikens hjälp stödja i både Gudstjänsten och i livet.

I Belgien – hon kommer därifrån – undervisade hon i musik, men hade också egen ensemble. Gärna spelar hon kammarmusik.

Att den nye organisten på Tjörn skulle bli en person som för mindre än ett år sedan flyttade hit från Belgien – det var kanske inte alldeles väntat.

Men så blev det.

– När folk frågar varför vi flyttade hit, brukar jag svara med varför inte, berättar hon. Men det är, trots allt, mer än så.

Hennes man har alltid velat komma till Sverige, berättar hon. Han lärde sig svenska, och han läste mycket om Sverige och Skandinavien. Han kände landet bra, och det var hit han – och sedan också jag – ville komma, berättar hon.

Och till slut bar det av. Plötsligt var det dags. Plötsligt var det nu eller aldrig, berättar hon. Med två små barn bar det av till Sverige och till landsbygden utanför Ljungskile.

– Det är ett bra ställe att bo, säger hon.

Hon har under hela sitt vuxna liv sysslat med musik – och hon har alltid velat bli organist. Den stora förebilden är Johann Sebastian Bach.

– Han var ju också organist och jag älskar att samla människor med musik. Att stödja i Gudstjänsten, men även i livet, Vid begravningar, vid bröllop och vid dop. Och att arbeta med kören – det får vi ju inte för tillfället, men jag längtar verkligen efter att få samla kören igen. 

I Belgien – de bodde utanför Gent i västra delen av landet  – arbetade hon en tid i musikskola, men spelade också i kyrkan och deltog i konserter.

– Jag arbetade frilans i en barockensemble. Jag hade också en egen ensemble där vi spelade mycket medeltida musik. Jag spelade cembalo och jag är mycket förtjust i äldre musik över huvud taget – jag spelar gärna till exempel Palestrina eller Orlando di Lasso.

Men så trång är inte Kerstens musikaliska sfär. Hon vill lära sig mycket mer än vad hon redan kan om jazz – och hon kan redan en hel del.  Och hon bär på en dröm att spela sina egna låtar. Hon vill framföra modern musik på gamla instrument. Hon tänker sig elektronisk musik.

Fast just nu har hon inte tid. Två små barn behöver också hennes uppmärksamhet.

Och musikaliskt är det kyrkan på Tjörn som gäller.

– Det ger mycket energi och glädje att vara här, säger hon. Och jag är så glad över att jag har en kvinna som präst.

Fast detta med språket. Jo i början av april i år inledde hon studier i svenska. Sju månader senare talar hon om inte felfritt, så inte så långt ifrån.

– Jag gillar att lära mig språk och jag lärde mig bland annat genom att titta på svenska barnprogram.

Bolibompa blev en del av hennes skola – en tydligen en mycket effektiv sådan.

Bengtåke Carlson