Kompisar visar somriga motiv

Två vänner förenas av intresset för naturen, Bohuskusten och för att måla akvarell. De är ett par av de konstnärer som kan studeras i Skärhamn denna sommar.

Att ha akvarellmålning som hobby ger stor tillfredsställelse tycker Torbjörn Ahl och Lisbeth Pettersson. De är gamla vänner som målar tillsammans ibland, till exempel på resor med segelbåten längs kusten. Från lördag och en vecka framåt visar de upp sin konst i akvarellmålarnas mekka – Skärhamn.

Visserligen inte på Akvarellmuseet men väl i Verner och Helges sköbu med bästa placering vid gångstråket genom gamla Skärhamn.

– Där är ju ett promenadstråk och det är roligt att få ställa ut där det kommer mycket folk förbi och tittar, menar Lisbeth Pettersson.

Uppskattas av andra

Vid sidan av nöjet att skapa och avkopplingen i att koncentrera sig när man målar, är det även roligt att deras verk uppskattas av andra.

– Det är roligt att få visa upp sina målningar men det är också kul att folk brukar köpa mycket av oss. Det uppskattar vi, erkänner Torbjörn Ahl.

De har nu båda nått pensionsåldern och kan göra mer av sin hobby. Det finns tid och utrymme för att ha en ateljé i bostaden.

– Det är värdefullt att man kan lämna målargrejerna som de är utan att behöva plocka bort dem för att andra verksamheter ska få plats.

Klippor och hav

Torbjörn Ahl har tidigare gått kurser på Gerlesborgs målarskola och har nu även börjat med kroki.

Hans och Lisbeths motiv är inte bara klippor, hav och sjöbodar. Även om det den här gången passar utmärkt in i miljön vid den aktuella utställningslokalen. Naturen kan likna gärna handla om fjällvärlden eller en insjö.

– Men jag tycker om att måla utomhus när det är mulet. Då blir färgerna fylligare. För mycket sol är inte bra. Så den här sommaren har hittills inte varit idealisk för mig, menar Torbjörn Ahl.

Det återstår att se hur vädret påverkar utställningsbesökarna. Nya konstnärer avlöser varandra varje vecka i sjöboden i Skärhamn.

Sven Lundstedt