Man tagel vad man haver

Bruksföremål tillverkade av tagel har varit en del av mänsklighetens relation till hästen under flera tusen år men någon litteratur kring tagel på svenska har inte funnits. Inte förrän nu.

Den upptäckten gjorde Bettina Wingolf som därför skrivit boken ”Tagel – en annorlunda hästbok”.

– Det förvånade mig jättemycket för det finns många böcker om ull, skinn och järn och andra naturmaterial som funnits med i kulturhistorien i alla tider men det har inte funnits någon enskild bok om tagel, säger Bettina.

Varför är det så?

– Jag tror det hänger ihop med att mycket av det som tagel användes till var till husgeråd och vardagsvaror. Det användes tills det slängdes.

Fascinerande material

Bettina är bosatt i Stenungsunds kommun men arbetar sedan 18 år tillbaka som slöjdlärare i Kungälv.

– Jag hade en tagelperiod för ungefär 20 år sedan när jag själv senast hade häst. Jag har det här med kulturhistoria i blodet. När min dotter för några år sedan skaffade häst och ville ha tyglar i tagel, så gjorde jag det.

Hon är fascinerad över ett material som står emot fukt och är starkt samt alltid växer ut. Som bekant är ju tagel svansen på främst hästar men tagel kan också tas från kornas svansar.

Gjorde allt själv

Förr klipptes svansarna när djuren togs in för vintern. Taglet såldes till spinnerier. I enbart Karlstad fanns det sex spinnerier.

Numera importeras tagel från Kina eller Sydamerika.

För några år sedan föddes tanken på att samla ihop material till en bok.

– Jag har gjort alla grejer som finns med i boken samt skrivit och fotat själv, säger Bettina som tryckt boken i tusen exemplar.

Inte omodern

– Det är en bok som inte blir omodern. Det är svårt att nå ut med kulturhistoria och rätt vad det är finns det ingen kvar som kan berätta.

– Jag har varit hembygdsgårdar och museer för att få till sig så mycket fakta som möjligt.

Taglets historia är också intimt förknippat med människans relation till hästen.

– Från början använde man inte hästen i jordbruket utan man började rida för att transportera sig själv. Innan dess var det ju oxar och kor man använde sig av.

Gamla tyger

Att skapa saker, menar Bettina, har varit en fråga om att ”göra det man behöver av det man har”.

Vilka är de kanske fem vanligaste föremålen i tagel som finns i ett hem?

– Det finns tagel i möbelstoppning, exklusiva möbeltyger vävda med inslag av tagel, stråkar, ryktborstar och penslar. För egen del gör jag mycket tyglar och tömmar, säger Bettina.

– Det finns flera hundra år gamla möbeltyger som har hållit sig för att det är ett material som inte insekter ger sig på som exempelvis ull.

Tony Balogh

Relaterade artiklar
Fler artiklar