Massiv masskör intar scenen

De river av hits med ett jäkla ös, ordnar flashmobs i mataffären och övar stämsång med appar. Framförallt har de väldigt roligt ihop. Körfenomenet Joyvoice har tagit STO med storm.

På lördagen uppträder Joyvoicekören på Fregatten med två konserter som avslutar höstterminen. Joyvoice är ett färdigt körkoncept som i rask takt sålts in över hela landet och nu finns i över 200 kommuner. I STO finns en på Tjörn och två i Stenungsund med cirka 120 platser i varje grupp.

– Det har varit ett väldigt tryck, så redan förra terminen fick vi bilda två grupper i Stenungsund. Så roligt! Det här verkar ha varit något som behövts och som man har längtat efter häromkring, säger Ellen Ljungqvist som är körledare.

Konceptet går ut på att man sjunger pop- och rocklåtar tillsammans med enklare koreografi. Noter används inte utan låtarna övas in på gehör och med musik i bakgrunden. Till det hela hör också en app med ljudfiler så att man kan öva på sina stämmor hemma.

– Det är väldigt ösigt och kravlöst, alla kan hänga med. Det blir en sådan sångglädje och energi, varje gång man går härifrån längtar man till nästa vecka, säger Ellen Ljungqvist.

Nyligen ställde kören till med en så kallad ”flashmob”, ett internetfenomen där en grupp människor samlas och gör något oväntat på en offentlig plats. Två matbutiker på Tjörn respektive i Stenungsund fick då besök av ett stort gäng som brast ut i sång framför förvånade kunder.

– Jag kom på att vi skulle göra det efter att ha sett en massa roliga flashmobklipp på youtube. Det var så kul, och medlemmarna sa att det gav en väldig kick. Det får vi göra om fler gånger!

Medlemmarna är allt ifrån totala nybörjare till vana sångare. Åldrarna varierar väldigt med en medelålder på ungefär 40, uppskattar Ellen Ljungqvist. Den absoluta majoriteten är kvinnor.

– Män är nog lite fegare, jag tror vi var 5-6 killar som mest i min kör på Tjörn. Det är kanske en machogrej, att man tänker att män inte ska sjunga, säger Marcus Öhrn som utgör ett av undantagen.

Han får medhåll av körkollegan Adam Edvardsson, som också ser en annan möjlig förklaring till att männen är så få.

– Man kanske är rädd för höga toner, och har någon bild av att det bara är det som gäller i körsång. Men allt går ju att anpassa efter sin egen stämma, man får lägga sig på en nivå som man klarar av, säger Adam Edvardsson som själv har en barytonstämma men sjunger sopran i kören.

Sopranstämman passar även Susanne Martinsson som varit med i Stenungsundskören i två terminer, och redan anmält sig till nästa.

– Jag började gå hit själv, men man får fort nya bekanta. Man får så mycket energi och glädje av det här. Det säger väl alla som sjunger i kör, men det är verkligen sant. Vi har så roligt ihop!

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar