Nu drar kyrkan igång – nästan som vanligt

Nu drar kyrkan på Tjörn igång höstens verksamheter. Inte så fritt som man hoppats, men ändå något friare än i våras. Och allt enligt devisen ”håll huvudet kallt, händerna rena och hjärtat varmt”.

– Kyrkan har blivit ordlöst viktig, säger Jaana Pollari-Lindström, präst i Stenkyrka och chef över verksamheten där.

Det fanns en förhoppning att hösten skulle innebära lättnader i de inskränkningar som våren bjöd på. Men riktigt så bra blev det inte.

Pandemin härjar fortfarande – vilket dock inte hindrar att kyrkans verksamhet nu drar igång och drar igång mera omfattande än den nästan fullständigt nedstängda våren.

– Det finns en längtan att vara med i en gemenskap, säger Jaana Pollari-Lindström. Samtidigt som det som nu skett har gett tid att tänka. Vad är viktigt i livet? Och då finns det ett behov av andlighet.

Hon talar om kyrkan som en symbol för hopp. Kyrkan som står där oavsett vad det är som för tillfället händer runt om.

– Många är det som passar på att gå in i kyrkorummet under de timmar på vardagar den är öppen, säger hon. Det finns en längtan efter stillheten och tystnaden. Människor söker efter något i livet som är stadigt – och tron är stadig.

När verksamheten nu drar igång, så är det inte minst med syftet att människor måste får träffa varandra.

En av verksamheterna är ett så kallast Öppet Hus dit vem som helst kan komma för att träffa andra. Där den som vill kan sticka eller läsa eller bara prata. Allt – förstås – lydande de föreskrifter som folkhälsomyndigheten har utfärdat. Öppet Hus är det på tisdagar mellan ett och tre på eftermiddagen.

En annan sak är den samtalsgrupp som består av fem personer och som träffs varannan tisdag senare på eftermiddagen, för att tala om vad som känns viktigt.

Skulle fler än fem anmäla sitt intresse, så löses det genom att ytterligare en grupp bildas. Så det är bara att ta kontakt.

– Vi skapar möjligheter för folk att komma ut, säger Jaana. För ungdomar finns det en grupp på tjugo stycken som varje torsdag samlas, bara för att ”hänga”.

Sedan finns det självklart de som befinner sig i en så kallad riskgrupp – på grund av ålder eller av andra skäl.

– Då kontaktar man mig så ordnar vi en grupp som träffas när bara just den gruppen är i huset. Ingen annan verksamhet pågår just då.

För den som vill gå i Gudstjänst ordnas varannan torsdag kväll det som kallas ”Spa för själen” i Skärhamns kyrka.

Den fortsatta verksamheten, sammanfattar Jaana så:

– Vi ser hopp.  Det finns alltid hopp.

Bengtåke Carlson