Nu skördar Ingegerd sina jättepumpor

Höstmånad – och i Ingegerd Gundersviks odlingar är pumporna nu färdiga att skörda.

– Det är en glädje att se växtkraften, säger hon om jätteväxterna.

I över 20 år har Ingegerd odlat pumpor på sin åker nedanför huset.

– Förra årets största vägde 57 kilo. Jag skulle tro att vi i år har en som väger ännu mera, säger hon. Det är så stort att det knappas räcker med en person att bära in dem.

Ingegerd har en omfattande odling på olika platser runt huset. Det är betor av olika slag, det är squash och mycket annat.

Squash är imponerande, men ser liten ut intill pumporna.

– Vi var nere och körde i Tyskland och Frankrike. Där odlade folk pumpa – överallt låg de och jag tänkte att om de kan så ska jag i alla fall försöka, berättar Ingegerd.

Hon talar om att töja på gränserna för sitt odlande – i en kultur som för svensk del ofta inte vågar sig på nåt mer avancerat än att odla jordgubbar under skydd för att de ska bli klara tidigare. Eller kanske vindruvor i därtill anpassat hus – det har hon också.

Men de gigantiska pumporna – de ville hon försöka med.

I dag har hon odlat dem i tjugo år.

Hennes favoriträtt är pumpasoppa – det finns lika många recept som det finns dagar i år, men den gula soppan med hembakt bröd – den måltiden är vanlig hemma hos Ingegerd.

– Dessutom är den ett fint smycke på trappan, säger hon. Och mina barnbarn får så de kan skära ut ansikten.

Den amerikanska traditionen att fira Halloween, har tagit sig hit – möjligen har den haft lite svårt att få fast mark under fötterna, men i butiker finns alla de saker som anses nödvändiga. Pumpan kommer ursprungligen från Amerika.

– Jag ger bort pumpor till familjer som älskar dem, säger Ingegerd. Och jag sparar frön så jag kan så till nästa år. Då gäller det bara att passa så inte sniglarna tar dem när plantan är helt späd.

Att de skulle ha nåt att hämta på de giganter som i dag är klara att skörda är föga troligt.

Bengtåke Carlson

0303 72 82 25

Relaterade artiklar
Fler artiklar