På rockturné över Europa

Lucas Englund från Stenungsund är basist i bandet Normandie som just nu är ute på Europaturné.

– Det här hade jag inte ens kunnat drömma om när jag var liten, säger han.

Normandies turné började i slutet av november i Paris, gick över Holland och har gått vidare till Brittiska öarna och städer som London, Manchester och Glasgow.

– Det är skitkul att vara ute. Man får se mycket även om man är den mesta tiden på spelstället. Men på de lediga dagarna kan man hinna se mer av städerna man är i, säger Lucas Englund.

Hur ser en dag ut på turnén?

– Om det är en speldag brukar vi komma till stället kanske två eller tre på eftermiddagen. Då får man börja rigga upp grejerna och så brukar vi ha soundcheck runt klockan fem. Man kanske hinner kolla in stan lite om man är där tidigt. I centraleuropa brukar man få bra käk i väntan spelningen, men inte i England, där är det sämre med maten.

Vilken tid bandet går på scen beror på om det är headlineturné eller som förband. På den här turnen är Normandie headline-akt tillsammans med en soloartist.

– Förbandet brukar gå på vid åtta, sedan går vi på runt tio eller elva och kör 45 minuter. Hur sent det blir sedan har lite att göra med om vi ska ha spelning dagen efter.

Enligt Lucas Englund är Normandies turné något snäpp lugnare vad gäller festande än vad som brukar förknippas med rockturnéer.

– Man brukar försöka få tid till att jobba lite också. De flesta är frilansare och har nästan omöjligt att ta ledigt för att åka på turné, säger Lucas Englund, som är filmare vid sidan om musiken.

Lucas Englund har hållit på med musik sedan han var liten i Stenungsund.

– Jag flyttade till Stenungsund när jag var tolv år och gick Kristinedalsskolan och på Nösnäs. Jag har spelat musik med kompisar på Hasselgården och varit med i rock of Bohuslän.

Var det en dröm att åka ut på Europaturné?

– Det hade jag inte ens vågat drömma om då. Man tyckte ju att det var roligt att spela men hade aldrig trott att man skulle vara ute på sådana här turnéer.

Normandie har han varit med i sedan åtta månader tillbaka.

– Jag har jobbat med bandet tidigare och när jag fick chansen att gå med så kunde jag inte stå emot.

Hur skulle du beskriva er musikstil?

– Rockig pop eller poppig rock… catchig rock. Det är jättesvårt. Folk får bedöma själva.

Kristian Johansson

Relaterade artiklar
Fler artiklar