”Plötsligt började människor känna igen mig”

Efter att ha hyllats från alla håll och turnerat i hela norden stod Viktor Olsson plötsligt utan skivkontrakt, utan bostad och med en kraschad relation bakom sig. Med gitarren över axeln återvände han till Stenungsund. Snart släpper han nytt.

Första singeln Regn släpptes våren 2015 från debutalbumet Stenungsund. I en helsidesrecension i Aftonbladet kunde man strax därefter läsa: ” I fallet Viktor Olsson från Stenungsund skulle jag bli synnerligen förvånad om det inte kommer att börja hända grejer. ”

Det började hända grejer. Fler hyllningar följde i olika recensioner, TV4 Nyhetsmorgon bjöd in Viktor att spela live och plötsligt ringde Allsång på skansen och ville ha honom med.

– Det var fantastiskt på många sätt såklart, men samtidigt hade jag liksom ingen aning om vad jag höll på med. Plötsligt började människor känna igen mig. Här hade jag gått och känt mig som en loser i Stenungsund och sen kommer det fram någon och vill ta en bild när man sitter och dricker kaffe. Allt bara rullade på och jag hängde med.

Han flyttade till Göteborg och på stor turné tillsammans med den kända singer/songwritern Anna Ternheim.

– Det var så häftigt, jag har alltid älskat lirandet. Det är allt runt omkring som kan bli jobbigt, all taktik och branschgrejer. Men musiken har alltid bara varit lustfylld.

För få nedladdningar

Trots att debuten Stenungsund fått så fint mottagande av recensenter så visade statistiken över nedladdningar på Spotify att den inte nått ut i så breda folklager som skivbolaget skulle önska.

– Det finns inget tålamod i musikbranschen idag. Förr kunde en artist få några album på sig att bygga upp ett sound och en publik, idag är det kört om det inte blir nedladdningssuccé direkt. Det blev väldigt jobbigt för mig, jag har alltid varit en rätt självpiskande person som vill göra bra ifrån mig. Men nu blev det plötsligt svårt att skriva musik.

Vid hemkomsten från turnén infann sig en tomhetskänsla. Från att ha bott i en turnébuss i flera månader omgiven av andra människor kom han hem till Göteborg och fick svårt att få tiden att gå. Kompisarna jobbade på dagarna och hade inte tid att ses. Från skivbolaget fanns inget nytt kontrakt i sikte, och i samma veva tog ett flerårigt förhållande slut.

– Plötsligt hade jag ingenstans att bo och inga pengar. Jag fick åka hem till föräldrahemmet med en väska i ena handen och gitarren över axeln. Det är inget man direkt drömmer om när man är 24 bast, även om jag är väldigt tacksam över att ha en sådan fin familj som jag alltid har kunnat vända mig till.

Bor i Stenungsund

Idag bor han kvar i Stenungsund, men nu i egen lya vid Stenungstorg. På dagarna jobbar han på möbelbutik och nästan all övrig tid går åt till att skriva och producera musik. Nya skivan är i princip klar och släpps i januari, den här gången utan skivbolag i ryggen.

– På ett sätt är det första gången det känns helt på mina villkor. Det är fullt ställ, en massa ös i de låtar där det ska vara det och väldigt avskalat i balladerna.

Att återvända hem till Stenungsund och göra en nystart i musikkarriären ser han inte som ett nederlag.

– Jag har redan fått förverkliga så många drömmar, och det är inte direkt som att jag sitter och summerar karriären redan. Jag har massor kvar att göra och älskar verkligen att nå ut till människor med min musik. Men jag kanske har omdefinierat framgång lite, om en person älskar det jag gör så är det viktigare än hur många nedladdningar en viss låt får.

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar