Ranelid till Stenungsund

Björn Ranelid är en av flera författare som gästar Stenungsund senare i höst i samband med Bokens dagar.

Bokens dagar arrangeras lördagen den 11 respektive lördagen den 18 november. Björn Ranelid gästar kulturhuset Fregatten den senare av de två dagarna.

Den tidigare gymnasieläraren i bland annat svenska och filosofi debuterade 1983 med romanen ”Den överlevande trädgårdsmästaren”.

Ranelid fick sitt litterära genombrott sex år senare med ”Påfågelns längtan”.

1994 belönades han med Augustpriset för ”Synden”. Hans senaste roman ”Överbefälhavarens hemlighet” kom förra året.

Flera författare

Ranelids besök i Stenungsund är andra halvlek i Bokens dagar där första halvlek sker lördagen den 11 november.Den dagen får Fregatten och Stenungesalen besök av inte mindre än sex författare. I tur och ordning är de Catarina Kruusval, Ellen Mattson, Eva Borge, Margareta Bremertz, Anna Ihrén och Clara Henry.

Den senare har visserligen gett ut en bok men är för det stora flertalet kanske mer känd som bloggare samt programledare i radio och TV.

På båda dessa dagar gäller att bokälskare får en möjlighet att bland annat träffa författare, köpa böcker samt få dessa signerade.

Sommarpratare pratar

Ett annat författarbesök i höst är Johannes Anyuru som framträder den 24 oktober. Han är född i Borås 1979 och debuterade 2003 med ”Det är bara gudarna som är nya”. Hans senaste roman ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” kom tidigare i år. Han var också för andra gången i sitt liv sommarpratare.

Konsert i Sundahallen

Fyra dagar efter Anyuru – den 28 oktober – uppträder Elin Teilus med musikprogrammet ”Sápmi stories” vilket är musik baserad i samiska traditioner.

Med sig till konserten har hon två musiker: slagverkaren Anders Waernelius och pianisten Rickard Åström.

Höstens stora konsert i Stenungsund – om man med stor avser platsen – är ”Marching for love” med inte helt obekanta Triple & Touch som onsdagen den 11 oktober spelar i Sundahallen i Stenungsund.

Förutom Triple & Touch medverkar 200 personer från körer i Stenungsund plus musiker och sångare från Sydafrika för något som lovar att bli en stor musikkväll.

Tony Balogh