”Så länge det svänger, är det OK”

Owe Lundgren har haft egen kvintett i många år – för övrigt första orkestern som spelade på nybyggda Stenungsbaden.

Han har spelat med Sonya Hedenbratt och med okända musiker på en gata i Paris.

Och allt började med jazz från München – och fel instrument.

Från sitt hus på berget i Stora Höga, har Owe Lundgren en strålande utsikt över samhället – men det är en utsikt han inte längre kan tillgodogöra sig. En ögonsjukdom har satt stopp för det.

– Så nu är det ju bra att jag aldrig har varit förtjust i noter, säger han. Nu, när jag i alla fall inte kan se dem.

Musik var viktig i hans hem. Far jobbade i hamnen, och både han och mor sjöng. Owe berättar hur han redan vid tre års ålder fick sitt första instrument.

– Det var ett munspel och med det spelade jag på gården – så tanterna kastade ner pengar till mig. Detta var mitt första gage och det gick till karameller.

Senare fick han en fiol av mamma.

– Fast min lärare var så usel pedagog och så elak, att jag ställde min fiol i källaren och lekte i stället för att repetera.

Så det blev ingen fiol för Owe. Vad det senare blev, bestämdes nog mera av den jazzmusik som från München varje vecka sändes i radion.

Jag låg med örat nästan inne i radion, berättar han.  Och bäst var Jack Teagarden på sin trombon. Så trombon, det ville jag spela.

Han knallade till en musikaffär för att införskaffa dröminstrumentet. Han ville bli i alla fall nästan så bra som Jack Teagarden.

Men affären hade ingen trombon inne. Ville han ha en sådan, så fick han vänta.

Men Owe ville inte vänta. Han ville ha ett instrument att blåsa i, och ha ville ha det nu.

– Han hade en saxofon som jag kunde få hyra i ett halvår, berättar Owe.  Det gjorde jag. Så spelade jag – och spelade – och spelade. Min far gillade Karl-Gerhard och var mindre förtjust i jazz. Så han gjorde klart att om jag inte upphörde, skulle han kasta ut både mig och instrumentet. Fast min mamma stödde mig hela tiden.

Under den här tiden arbetade Owe som springpojke, och tjänade på det sättet ihop de pengar det kostade att bli saxofonägare – för det blev han sedan hyrestiden gått ut. En tenorsax blev hans.

Han läste till konditor, men blev allergisk och fick sluta.

– Sedan spelade jag i ett band i tre år. Vi var duktiga, fast kanske inte han som spelade bas. Han var ingen större musiker, men han var alltid väldigt rolig. Senare blev han känd som Kalle Sändare.

1956 började Owe på SKF och där arbetade han fram till några år in på nittiotalet. Fast den sista halvan fackligt/politiskt.

– Det var Göran Johansson som fick in mig på det, säger han. Sedan arbetade jag politiskt i stan också – jag satt i styrelsen för Göteborgs symfoniorkester och för Stor Teatern.

Och mitt i detta alltid musiken. Sedan mitten av femtiotalet spelade han sax i ”Owe Lundgrens kvartett” – där för övrigt under några år även Lokaltidningens väderrapporter Håkan Westerlind spelade.

– Vi var det första band som spelade i nyöppnade Stenungsbaden och vi spelade också på Fars Hatt i Kungälv.

Under en tid spelade han i en kvartett som jobbade ihop med Sonya Hedenbratt. Han har dessutom spelat med musiker i London och i Paris.

– I Paris spelade jag tillsammans med några grabbar som såg att jag bar på ett fodral till en saxofon.

Idag händer det inte sällan att han sitter utanför huset och spelar för omgivningen. Ingen av grannarna har bett honom att han ska sluta med det. Huset byggde han som sommarstuga, men 1997 flyttade han och hustrun Helly dit permanent. Då hade han byggt ut det.

– Då och då spelar jag fortfarande lite ihop med Håkan Westerlind, berättar han. Någon dag i veckan spelar han på Tallåsens äldreboende i Stenungsund.

Han har idag två inspelningar på YouTube och i dagarna har en kortfilm om honom spelats in. Den kommer att ha premiär på en biograf i Göteborg och kommer sedan, även den, att läggas ut på nätet.

Titeln är ”Så länge det svänger är det OK”. För det är precis vad Owe tycker.

Så länge det svänger är det helt OK.

Bengtåke Carlson

0303 72 82 25

Relaterade artiklar
Fler artiklar