Sjunger in julen i Ucklum

I Ucklum börjar julen i kyrkan. – Det har blivit en tradition, säger Thérèse Röök som har regisserat årets föreställning av Jul i Ucklum. Detta är sjätte året i rad. Vi öppnar kyrkodörrarna 45 minuter före, Det brukar bli fullt, faktiskt även på andra föreställningen.

Jul i Ucklum är sedan ett par år delad i två föreställningar , en klockan tre och en tre timmar senare idag, 15 december.

– Mellan dem är det glöggmingel på kyrkbacken, säger Thérèse. Efter konserten klockan sex blir det fackeltåg från kyrkan till Ucklumgården där det serveras kaffe, skinksmörgås, pepparkakor och underhållning. Precis som traditionen bjuder.

Årets upplaga av Jul i Ucklum heter A Village Christmas och skildrar julförberedelserna sista dagen före högtiden i en engelsk by.

– Det kommer att sjungas många brittiska julsånger, Christmas carols, berättar Thérèse.

34 sångare i kören

De som sjunger är Julkören 34 stycken sångare, både kvinnor och män. Det är kyrkokören i Ucklum som förstärkts med ett antal sångare från STO-regionen. Musikalisk ledare för evenemanget är Tord Oskarsson, kantorn. En del av körens damer, tio stycken, utgör också Vokalensemblen med särskilda uppdrag.

Sedan blir det också, även det sedvanligt, sång ur yngre strupar. Amorosa, den här gången tre tjejer stor. Elin Emanuelsson, Linnéa Gunnarsson och Evelina Ingemarsson ska sjunga och skådespela. Dessutom är yngre kören Rosetterna, elva stycken elvaåringar, med liksom yngsta körmodellen, Änglakören, mellan sju och tio år gamla.

– Vi hoppas kunna bjuda på det mesta, säger Thé-rèse.

Trio arrangear

Förutom församlingen står UFF (Ucklums förenade folk) och Föreningen Ucklumgården som arrangörer.

INGEMAR HAMMARSTRÖM