Skate – en sommarlovssuccé

I skateparken vid Kristinedalskolan i Stenungsund håller Hasselgården skateskola under sommaren. Linus Sikström är ansvarig och tillsammans med sommarjobbare hjälper de barnen att våga ta stegen till nya tricks och trösta de som slår sig.

– Det är jättekul, det är populärt och roligt att se att så många samlas. Det är kul att unga hamnar i arbete och att barnen har något kul att göra, vissa barn är här varje dag, säger han.

Idag skiner solen och många är vid havet. Men en molnig dag kan det samlas uppemot 50 barn i parken. Hans kollega Arvid Boström glider förbi, stannar vid Linus, trycker på kanten av brädan, skjuter upp den och fångar med handen.

– Det känns också som det är gemenskap för de föräldrarna som kommer hit, även om inte allas föräldrar är här, säger han.

Några av barnen har samlats tillsammans med ledaren Linus Sikström vid ”poolen”, en betonggrop vari man skejtar. Rut Svangård, tolv år, får hjälp av pappa Ludvig Svangård och gör ett drop ner i gropen. Hon åker och de andra applåderar. Hon tycker det är kul att vara i parken om somrarna. Under vinterhalvåret bor de i Fjärås, men passar på att skejta när de är på Stora Askerön om sommaren. Hennes lillebror Alvar Svangård är sju år och tränar på att göra kick-flips på asfalten bredvid gropen.

– Det är ett miljövänligt sätt att ha kul på tycker jag och jag gillar att lära mig nya tricks, säger han.

Hans kompis Julian Bell är också här. Han är elva år och förra året var han på skateskolan varje dag.

– Jag hade haft tråkigt om jag inte kunde komma hit, jag gillar att man alltid kan lära sig något nytt, säger han och pekar åt en ramp längre bort.

– Det är helt weird och droppa där borta, det är svårt, säger han.

Skateskola för alla

Lite längre bort i parken sitter Roy Wulf. Han är här varje dag med sina döttrar. Han tycker att Hasselgården gör ett fantastiskt jobb med skateskolan. Många barn är hemma själv under sommaren när föräldrarna måste jobba, då kan ett ställe som skateparken ge barnen gemenskap.

– Det här är alldeles utmärkt, hade man inte haft detta skulle man vara tvungen att åka iväg på något, men alla har ju inte råd med semester. Om det regnar är vi inne på Hasselgården och kollar film och gör andra saker, säger han.

Hans döttrar skejtar fram och tillbaka framför honom. Upp på höjder och ner igen.

– Det är kul att lära sig nya saker, säger Angelica Wulf, 14 år.

– Det svåraste är att våga testa nya saker, säger Isabella Wulf, nio år.

Roy Wulf håller med döttrarna, han ser att det kan vara svårt för dem att våga. Men att det är kul att se dem ta steget och att se barnen knyta nya kontakter i parken.

Amanda Karlsson

Skateskola i Stenungsund

Ett initiativ av kommunen. Det pågår varje dag mellan 10-11:45 och 13- 14:30, då finns instruktörer på plats i skateparken på Kristinedalsvägen. Det håller på till och med vecka 33. Skateskola finns till för alla upp till 18 år, de under 7 år är välkomna i vuxet sällskap.

KÄLLA: Stenungsunds kommun

Relaterade artiklar
Fler artiklar