Skjuter salut vid Fregatten

På lördagen avfyras både musköt och kanon så det ekar mellan husen i Stenungsund. Allt för att fira en 75-åring.

Det är föreningen Bohus Elfsborgs Caroliner som kommer till Stenungsund för att fira en Stenungsundsbo som fyller 75 år, med en rejäl salut. Frank Hengst, materialansvarig i föreningen reder ut det hela:

Vad är det som kommer hända på lördag?

– Vi blir 6-8 stycken som marscherar upp till platsen bakom Fregatten, i traditionella carolineruniformer från Karl den tolftes tid och med tidstypiska vapen. Sedan får vi order om att ladda våra musköter och klockan tolv fyrar vi av dem, samtidigt som det skjuts salut med en kanon. Det är en av våra medlemmar som har en farmor i Stenungsund som fyller 75 år, så vi gör det här för att fira henne.

Hur långt hörs skotten?

– Det varierar lite från område till område, är det ett öppet landskap så hörs de minst någon kilometer bort. Där vi ska skjuta på lördag tror jag ljudet kommer studsa bort till Stenungsön och tillbaka mellan husväggarna. Det blir ganska höga smällar om man säger så.

Hur fungerar det med tillstånd från polisen?

– Det ser vi alltid till att ha naturligtvis, det måste man så att inte människor tror det är skottlossning på riktigt och ringer till polisen.

Vad gör ni annars i föreningen?

– Vi är ofta bokade på den här typen av evenemang, det är städer, kommuner och privatpersoner som bokar in oss. Vi brukar också vara med på Schwedenfest i staden Wismar i Tyskland där vi uppträder med infanteri, kavalleri och artilleri och anfaller danskarna, haha. Det brukar vara en väldigt trevlig tillställning på torget. Wismar var ju svenskt ända fram till 1903 och det uppmärksammas sedan många år tillbaka där, med Schwedenfest.

Vad är det som är så fascinerande med just svensk stormaktstid?

– Jag tror att det finns lite olika motiv till att vara med hos våra medlemmar. Jag och min fru är intresserade både av den här perioden och av medeltiden, och uppskattar att få ”klä ut oss” i tidstypiska kläder. Man går in i en helt annan roll och glömmer vardagen för en stund. Andra är extremt historieintresserade, och är väldigt noga med detaljer i alltifrån vapen till uniformer. Det finns alla sorter!

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar