Kjell Andersson är sedan kyrkovalet 2013 ordförande i kyrkorådet i Solberga pastorat. Han representerar nomineringsgruppen Kyrkans väl. FOTO: TONY BALOGH

Solberga ett unikt pastorat

Befinner sig i korsningen mellan flera olika församlingar och kommuner. Med tre församlingar, två större samhällen och hemmahörande i två kommuner har Solberga pastorat en speciell situation. Och då har inte ens politiken berörts.

Denna korsning mellan en rad olika gränser gör att Solberga inte bara är unikt i Göteborgs stift, där pastoratet rent kyrkoorganisatoriskt hör hemma, utan även på riksnivå vad gäller hur ett pastorat ser ut.

– Jag tror det finns sex sådana här i hela Sverige, säger Kjell Andersson som är ordförande i kyrkorådet och representerar Folkkyrka i Solberga pastorat.

– Flera av de här strukturerna är flera hundra år gamla och fanns långt innan kommuner ens var uppfunnet. De tre församlingarna Hålta, Jölanda och Solberga är var och en för små men tillsammans blir vi väldigt starka, säger Kjell som tillfogar att pastoratet i det dagliga arbetet alltid måste förhålla sig till Stenungsunds respektive Kungälvs kommun.

Ingen partikoppling

Kyrkofullmäktige i Solberga består just nu av tre nomineringsgrupper. Ingen har koppling till ett parti på riksnivå. Det är ganska unikt men inte ovanligt.

Hur kommer det sig att det blivit så i Solberga?

– Det kan jag inte svara på men det har alltid varit så. Vissa hävdar att det bakom de här nomineringsgrupperna finns partitillhörigheter, men det gör det inte. Det kanske händer att det flockar sig, att vissa moderater hamnar där och socialdemokrater där, men det är inget jag kan föra i bevis.

– Jag tycker det är styrkan i vardagslivet i kyrkorådet och kyrkofullmäktige att det finns olika syn på saker och ting men inga politiska kopplingar. Det blir sakpolitik och det är bra.

En konsekvens av organisationen är att de folkvalda flyttar sina sammanträden mellan de fyra församlingshemmen.

– Vi gör medvetet på det sättet. Nästa kyrkorådsmöte ska vi ha den 13 september i Stora Höga. Man kan säga att vi turnerar runt. Vi ska känna närhet och de som är där ska känna att vi bryr oss.

Bryr sig om kyrkan

Att döma av det senaste valresultatet från 2013 är församlingsborna engagerade i sin kyrka (se nedan).

Bryr man sig om sin kyrka och det demokratiska arbetet mer än på andra platser?

– Jag kan inte tala för de övriga men jag kan känna att man bryr sig. Vi har också ett relativt sett högt medlemstal – även om det sjunker som på alla andra ställen. Fast då började vi på en hög nivå plus att det sjunker saktare.

”Inte bestämt än”

Han representerar som tidigare nämndes Folkkyrka i Solberga pastorat med nästan hälften av rösterna.

Men på valsedeln till det kommande valet står Kjell först på tionde plats.

Kvarstår du inte som kyrkorådets ordförande?

– Det har jag inte bestämt än. Till gruppen har jag framfört att jag funderar. Det är jätteroligt men uppdraget tar också mycket tid.

– Valet är ju till fullmäktige. Sedan utser fullmäktige kyrkorådet. Man kan fortfarande bli vald. Om man vill.

Svaret från Kjell kommer någon gång efter valdagen som ju är söndagen den 17 september.

Tony Balogh

Relaterade artiklar
Fler artiklar