Ställer ut glas och måleri

Sofia Bergman ställer ut glas och måleri på Galleri Koch för första gången. – Det är en jättefin lokal. Välkomnande för publiken och man kan se konsten utifrån, säger hon.

Hon ställer ut två skilda konstformer, men glaset och målningarna har ändå en hel del gemensamt.

– Jag har mina älsklingsfärger och använder ofta samma färgskala med jordfärger. De finns i de flesta av mina målningar och även i glaset. Det är sällan jag använder knallrött, säger Sofia Bergman.

En annan gemensam nämnare är blommor och natur.

– Jag har en ateljé på Restenäs och inspireras av den vackra naturen som är nära mig. Jag är en medelålders tant som målar blommor, säger hon och skrattar.

– Jag gör mycket glas som jag behöver själv i form av vaser till blommor. Sedan gör jag även glas till kunder, men då är det mer ett professionellt designerarbete.

När det gäller glasframställningen är Sofia Bergman formgivare, men hon samarbetar med glasblåsare i Småland, som sköter största delen av själva hantverket.

– Det är roligt, för det blir lite grupparbete med andra människor. När man målar är man ganska ensam, för man behöver sitta ostörd. Men samtidigt behöver man stimulans och det är roligt att träffa kollegor.

Trots att hon håller till dels på Restenäs utanför Ljungskile och dels i Göteborg har Sofia Bergman aldrig tidigare ställt ut på Galleri Koch.

– Jag har aldrig ställt ut här. men jag tycker att det är en väldigt bra lokal. Den är väldigt välkomnande för publiken, och jag gillar också att man kan gå utanför huset och titta in på konsten.

I torsdags började Sofia Bergman hänga upp tavlor och ställa fram glaskonsten. Det var inte givet på förhand vilka verk hon skulle välja.

– Jag tog med jättemycket eftersom jag aldrig har ställt ut här förut. Varje bild måste vara rätt i sig men det måste också passa så det blir en bra rytm i rummet. Man kan få ta bort bilder som man trodde skulle funka, och ställa dit andra som man inte trodde på.

Utställningen hade vernissage förra lördagen och pågår fram till nionde februari.

Kristian Johansson