Stort intresse för drakmåleri

Onda och goda drakar har fått barnen att vallfärda till akvarellmuseet. Att lära sig måla akvarell med inspiration från Japan har lockat runt åttio besökare om dagen och stundtals skapat köer.

Årets höstlovsaktiviteter på Akvarellmuseet i Skärhamn har lockat ovanligt mycket folk. För de lite äldre barnen finns en verkstad där man får lära sig måla japansk manga. Hela veckan har man också kunnat komma och lära sig måla akvarell på temat ”onda och goda drakar”.

– Det är kopplat till utställningen som vi har just nu. Det har varit väldigt populärt. Ofta har vi haft kö så att vi till och med fått införa biljettsystem och begränsa tiden man får sitta, det brukar vi inte behöva annars, säger Renate Bergius som tillsammans med Isabelle Forsberg leder verkstan på muséet.

De berättar att de haft i genomsnitt åttio besökare om dagen under lovveckan. Verkstaden är öppen för alla och man får lära sig olika tekniker inom akvarellmålning. Som att använda stearinljus, salt eller att skvätta med tandborste för att få fram olika effekter.

– Stearin brukar barnen tycka är roligt, det blir lite magiskt nästan när man ritar med stearinljuset och så framträder det först när man målar färg över. Det är intressant också att ha ett tema som drakar, där man kan se hur många olika tolkningar det finns av det här fantasidjuret, säger Isabelle Forsberg.

Två som hade koll på teknikerna var systrarna Astrid och Elin Berndtsson, sju respektive tio år. Astrid hade till och med gått på akvarellskola på museet tidigare.

– Idag gör jag på lite olika sätt, jag vet inte vad det blir för drake än.

Storasyster Elin var lite av en rebell och gjorde en fri tolkning av draktemat.

– Det blir nog en häst istället. Fast med vingar!

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar