Lillemor Peterson vid en del av "Vägvisare mot nya möten", skulpturgruppen av granit framför kulturhuset Fregattens entré. Det är även hon som gjort mosaikväggen i bakgrunden. FOTO: Amanda Karlsson

Stort stipendium för konsten

Hennes mosaikvägg och granitpelare har du säkert passerat ett flertal gånger. Konstnären Lillemor Peterson tilldelas nu ett stort stipendium för sin konstverksamhet.

– Jag trodde inte det var sant när han ringde, säger hon.

Telefonen ringde och hon svarade som vanligt. Vad mannen i andra änden sa trodde hon först var ett skämt. Det var Tord Tamming från Kerstin Lind- Pafumis Stiftelse som berättade att hon ska tilldelas ett stipendium på 135 000 kronor som stöd till sin konstverksamhet.

– Här sitter jag och gnor på hur min ekonomi ska gå ihop och så ringer han. Jag är jätteglad åt detta, jag behövde det också, säger hon.

Lillemor Peterson är bland annat känd för sina konstverk i tegel. Hon har också gjort de granitpelare som står utanför Fregattenhuset i Stenungsund ”Vägvisare mot nya möten” och den färgglada mosaikvägg på husets fasad. Hon är även professor i keramik och har undervisat i hantverket. Just nu håller hon bland annat på med en tegelskulptur i Danmark som hon gör tillsammans med en engelsman.

För stipendiumpengarna ska hon köpa en keramikugn som hon länge funderat över hur hon ska finansiera. Dessutom har stipendiet gett henne möjlighet att börja arbeta med en ny utställning.

– Det här puffar på mig lite att ta tag i att ha en utställning, desto längre jag har väntat desto svårare har det blivit, jag är liksom blyg när det gäller utställningar, säger hon och fortsätter:

– Det kostar att ägna sig åt konsten, men nu kan jag ta tag i utställning.

Kerstin Lind- Pafumis Stiftelse ger varje år stipendium till tre nyexaminerade och tre äldre konstnärer. Lillemor är en av tre erfarna kvinnliga konstnärer som i år får stipendiet. Pengarna tilldelas i samband med en middag där stipendiater och stiftelsen samlas.

Amanda Karlsson

Relaterade artiklar
Fler artiklar