Tjockt med folk trots regn

När Sundsby bullar upp med korv, fårskinn, honung och handstöpta ljus räcker inte lite regn för att avskräcka massorna. På den traditionsenliga julmarknaden fick man trängas redan tidigt på premiärdagen.

Sundsby julmarknad brukar vara välbesökt. På lördagen hade man dock otur med vädergudarna och regnet strilade ned från en grå himmel. Men trots det var det mängder av människor som strosade omkring bland hantverk, lammkorv, sylt, ullkläder och ljus. Kanske har man fått lite extra draghjälp av att tidningen Expressen nyligen tog med Sundsby säteri på sin lista över de bästa julmarknaderna i Västsverige.

– Det var väldigt roligt, och det har ringt en hel de efter det. Det är människor som inte varit här förut men har sett oss i tidningen och vill veta hur man hittar hit, säger Christina Holmberg som är verksamhetskoordinator för Sundsby säteri.

Hon tror att marknadens popularitet också beror på att urvalet av utställare är genomtänkt.

– Det görs av Marina Päärt som äger gårdscafét, hon är väldigt duktig på att få till en bra blandning. Det får inte bli för mycket av bara en sak, och så är det bra om det är något som sticker ut lite.

Marknaden är ett samarbete mellan Silverwijk, Sundsby Gårdscafé och restaurang, Sundsby vänförening och Tjörns kommun och har öppet både lördag och söndag. Förutom att shoppa och fika på säteriets gårdscafé kan man också klappa jämtlandsgetter och åka häst och vagn. Och så är självaste tomten på besök och tar emot alla barnens önskelistor. En kvinna undrade också om man kunde få en kyss av tomten, vilket han inte verkade ha något emot.

– Kom du bara!

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se