Tommys galna julpynt lyser upp i mörkret: ”Det började spåra ur för tio år sedan”

Mitt i mörkaste skogen i Svenshögen lyser tiotusentals lampor, tomtar och renar. I många år har Tommy Ankargren försökt glädja sina grannar med Stenungsunds mest extravaganta julpyntande.

– Folk kommer åkandes i bilar bara för att titta för att barnen har tjatat om att få komma hit.

Det är mörkt som i en säck. Det är pandemi. Det är tisdag alldeles för ofta. I detta elände försöker Tommy Ankargren dra sitt strå till stacken för att liva upp tillvaron för sina grannar. Han är själv barnsligt förtjust i ljus och blinkande lampor. Till en början smyckade han sitt hus i Svenshögen i Stenungsund på ”normalt vis”. Några ljusslingor här och där, smakfullt och lagom. Men med åren har det blivit fler och fler lampor, figurer och dekorationer.

– Det började spåra ur fullständigt för kanske tio år sedan, sen har det bara fortsatt. Jag lägger minst 5000 kronor varje år på nya lampor.

Lyser upp i mörkret

Med elräkningen är det dock inte så farligt nuförtiden, eftersom lamptekniken har utvecklats.

– Allt är ju LED-belysning nuförtiden så ökningen är försumbar faktiskt, helt klart värt det.

I området där han bor finns ingen gatubelysning på en halvmils avstånd så huset lyser verkligen upp i vintermörkret.

– Det blir en väldigt häftig effekt när man tar sista kurvan vid mitt hus och plötsligt möts av det här i beckmörkret.

Har blivit en attraktion

Nu är huset lite av en attraktion som människor i närområdet gärna åker en omväg för att få uppleva. Tommy Ankargren har ibland funderat på att lägga ner pyntandet då det tar en hel del tid och energi, men alla positiva reaktioner får honom att fortsätta år efter år.

– Det börjar komma mejl och sms långt innan jul med folk som undrar när jag ska tända ljusen. Folk kommer åkandes i bilar bara för att titta, för att barnen tjatat om att få komma hit. En hörde av sig och menade att det var extra viktigt att jag tände i år när Liseberg har stängt.

Han lär alltså få fortsätta med sitt pyntande, och det gör han så gärna trots att det kräver en hel del arbete att få allt på plats.

– Det är ju rätt trist med mörkret och kylan, så det känns kul om man kan glädja sin omgivning med lite ljus.

Lotta Hohner