Tre hjälpsamma E:n

Ebba Roos, från Stenungsund, Elsa Holmgren, Skärhamn, och Erik Gerhardsson, Eksjö, startade en hjälporganisation ihop. Genom crowd-founding samlade de pengar till att hjälpa ett barnhem på landsbygden utan för Arusha, Tanzanias näst största stad.

– Jag har varit i Tanzania som volontär, fyra gånger, berättar Ebba. Jag älskar landet och människorna och brinner verkligen för att hjälpa till där.

Tillsammans med kurskamraterna Elsa och Erik startade hon hon i våras en hjälporganisation, HAX (Humanitarian Auxilary).

– Det betyder mänskligt stöd och det är verkligen vad vi har nått, berättar de. Vi tycker verkligen att vi lyckades göra skillnad.

De tre läser samma program, Internationellt arbete, på högskolan i Jönköping.

– Det är treårigt och nu har vi läst hälften, säger Ebba, som precis som sina kompisar är 23 år.

Hon och Erik var i Tanzania i tre veckor för att starta hjälparbetet för ett barnhem de valt ut.

Hus till grisar

– Vi var där för att hjälpa dem komma igång med bygget av ett grishus, säger de. Det skulle så att säga bli två vinster samtidigt lika mycket för en bättre djurhållning.

Det projektet är genomfört och grisarna flyttade in i huset bredvid barnhemmet den 11 augusti. Pengarna samlar de tre in med hjälp av sociala medier, människor skänker via Facebook och Instagram.

Får uppmärksamhet

– Det är ett jättebra sätt att sprida budskapet, säger Elsa. Alltså att skapa den uppmärksamhet vi behöver.

– För dem kunde vi dels anlita en snickare och sedan köpa det material som behövdes, berättar de.

Den totala grishusbudgeten var på 20 000 insamlade kronor.

De har också följt upp sitt afrikanska projekt med nya på hemmaplan.

– Vi samlade in pengar till radions Musikhjälpen också och dessutom har vi haft ett projekt där folk i Sverige kunnat skänka vinterkläder till människor som saknar.

Att de åkte till Tanzania var för att de konkret ville se att de insamlade pengarna verkligen kom till rätt sak och till rätt ställe.

– Vi har fått bilder skickade till oss hela tiden, säger Ebba. Vi kunde ju bara vara där i tre veckor. Nu vet vi att vi inte behöver vara så många för att kunna uträtta mycket.

INGEMAR HAMMARSTRÖM