Två författare under samma tak

Författarparet Bettina Wingolf och Dennis Karlsson tar sig tiden att hitta sin kreativa ådra. Hon, aktuell med sin sagobok som kretsar ute i naturen och han som slipar sina formuleringar till sista delen av deckartrilogin.

I Ödsmål bor författarparet Bettina Wingolf och Dennis Karlsson med sin svartvita katt. På ålderns höst har paret börjat varva ned i sina yrkesliv för att istället raffinera sina kreativa intressen. Det är ett gemensamt beslut, som blandas med mycket självständighet, och sprider sig som en slags själslig slöja över deras hus. Det är en vacker stiltje som gifter sig med braskaminens sporadiska sprakande. De båda författarna jobbar oftast på var sitt håll för att undvika att trampa varandra på tårna, men tillbringar alltid morgonens första timmar tillsammans, som ägnas åt idéer, formuleringar och stora muggar med kaffe.

Bettina Wingolf delar sin tid mellan slöjdlärarjobbet i Kungälv, verkstaden bredvid huset och skogen bakom husknuten där hon samlar; främst pinnar som hon kan tälja och göra finurliga figurer och föremål av. Vanligtvis, när inte en pandemi lamslår tillvaron, har hon täljkurser i sin verkstad.

– Jag hann med att ha en kurs i våras men sen sattes allt på is. Visserligen har jag mycket mer tid för mina egna projekt, men jag saknar att ha kurser, säger hon.

Ända sedan Bettina var liten fascinerades hon över hur man levde och klarade sig förr i tiden, det livet som innebar små medel och en bred uppfinningsrikedom. Det är också det hon vill fånga i sin nya sagobok ”En annorlunda saga”. Boken ger hon ut på eget förlag, då hon slippar en förläggare som piskar henne och kan bestämma allt själv.

För att omfamna den känslan har hon följt naturen genom årstiderna tillsammans med en kamera och sina små täljda prinsessor, från skogen vid Grötån till Silverfallet i Ljungskile. En klara-dig-själv känsla genomsyrar sagan, men Bettina är tydlig med att mitt i allt så är banden mellan människor minst lika viktiga.

– Jag tycker att det är viktigt att äldre berättar sagor för sin barn eller barnbarn. Boken är tillägnad alla barn med hopp om att de ska upptäcka, uppleva och älska naturen precis som jag gjorde när jag var liten. Samtidigt är det väldigt roligt att göra något annat av min slöjd än att bara sälja det, säger hon.

Hennes man Dennis kupar sina händer runt kaffemuggen och nickar medgivande.

– Du har verkligen lyckats skänka de täljda dockorna liv, alla miljöer och färger, det är fantastiskt fint gjort, säger han.

Dennis Karlsson som är utbildad lärare, beteendevetare och psykoterapeut, debuterade med västkustdeckaren ”Mareld” 2015, som efter lösa röda trådar blev till en trilogi. Tre år efter debuten kom ”Mordet på Sara Weiss” och nu har han sista delen klar i huvudet. Just nu varvar han sitt skrivande med nattskift på ett behandlingshem i Ljungskile några kvällar i veckan.

– Jag var i New York och gjorde lite research för något år sedan, det kommer vara några scener som utspelar sig där. Min tanke är att skapa tre parallella spår, alltså tre historier som möts och förenas på slutet, säger han.

En idé växte fram genom hans arbete på behandlingshemmen. En särskild kategori av ungdomar med känslomässiga störningar blev inspirationen och startskottet för Dennis litterära karriär. Men det var ingen ensam individ som han förankrade sina karaktärer i, utan snarare en konstellation av flera, betonar Dennis.

– Med fyra månader innestående semester, köpte jag en ny dator, enbart med ändamålet att skriva. Sedan satte jag igång med vetskapen att det skulle bli psykologiska undertoner från mina erfarenheter på ungdom-och behandlingshem. Numera försöker jag ta ut små semestrar för att få en ström i skrivandet. När jag jobbar nattskiftet kan det ta dagar att samla energi och hitta rätt tankesätt för att kunna skriva över huvud taget, säger han.

Högst aktuell med ”En annorlunda saga” i utvalda bokhandlar och i näthandeln, har Bettina Wingolf redan en annan bok i tankarna. Hon vill fortsätta förvalta sin kreativa sida med sin slöjdkunskap och göra en bok om fåglar i textil. Samtidigt slipar Dennis vidare på sina skarpa formuleringar. Boken som är klar i hans huvud förväntas nå bokhandeln nästa år och är sista delen i deckartrilogin om kriminalkommissarie Vera Lind.

Love Schiller

love.schiller@lokaltidningensto.se