Ulla Enalid Thomsen är en av flera författare från STO-regionen som lördagen den 11 november deltar i Bokens dag som går av stapeln på kulturhuset Fregatten i Stenungsund. FOTO: TONY BALOGH

Ulla har samlat sig i ny bok

Det är den elfte boken i ordningen sedan debuten för 14 år sedan. Den här gången är det krönikor som varit publicerade i ST-tidningen.

Ulla Enalid Thomsen har haft ett varierat yrkelsiv men alltid haft konst och hantverk i botten.

Hon inledde sin skrivarbana redan 1984. Då var det fråga om krönikor i Bohusläningen.

Många år senare fortsatte hon med krönikor i lokaltidningar i STO-regionen och då bland annat den som ni håller i er hand.

Hennes senaste bok – ”Krönikor från S.T.O. 2010-2014” – är alster publicerade under de åren.

– Första året var det fyra som kom in för det var inte läge för fler, men jag hade skrivit åtta-tio stycken, säger Ulla som har sparat alla texter.

Varför vill du samla de här texterna i en bok?

– Han som var sportreporter i Uddevalla – Gunnar Johansson eller Mr Pinkerton – och jag har träffats en gång men haft kontakt sedan 1984. Han skulle samla sina texter till en bok och då tänkte jag att då gör jag det också, förklarar Ulla som tryckt en upplaga på 200 exemplar.

– Men det är också många som undrat om jag inte ska komma ut med en bok för de tyckte att det var ganska roligt att läsa mina texter.

– Det är säkert 60-70 stycken som har knackat mig på axeln och sagt detta. En del vet jag vilka de är men många vet jag inte alls vilka de är.

Röda trådar

När Ulla har gått igenom sina texter hittar hon också regelbundet återkommande teman eller röda trådar om man så vill.

– Det som jag var mycket involverad i var ju mina tänder. Med hjälp av en dom i tingsrätten fick jag ut pengarna – jag var faktiskt felbehandlad, säger Ulla.

– Men samtidigt höll jag också på med Tjörn-boken (”Limeriktiga utflyktsmål på Tjörn” från 2011 – reds.anm) och de resorna återkom ju i krönikorna.

Hon håller på med en liknande bok om Orust med ungefär tio utflykter.

Den är klar till cirka 80 procent men där kommer det att dröja ett litet tag innan den kan ges ut.

Med på Bokens dag

Under de kommande två helgerna arrangeras Bokens dag på kulturhuset Fregatten i Stenungsund.

Ulla är inbjuden att vara med den första dagen det vill säga lördagen den 11 november tillsammans med ett flertal andra lokala författare från STO.

Detta blir den elfte boken i ordningen plus att hon sammanställt två diktböcker. Hon har skrivit tre böcker om sin barn- och ungdomstid där hon har kommit fram till år 1961. Den fjärde boken sträcker sig fram till 1966.

– Jag vet inte när den kommer ut men jag har kommit 30 sidor in i boken. Men jag håller också på med noveller, säger Ulla.

Tony Balogh

Relaterade artiklar
Fler artiklar