Ung Orustfilmare prisad för sin kortfilm

Hur hanterar man en syster som är psykiskt sjuk? Det handlar filmen Papptallrik om, en kortfilm av Emelia Hansson. Filmen vann nyligen pris vid större filmgala.

Fyra minuter lång, det är Emelia Hanssons senaste film. Papptallrik är som ett litet kammarspel och handlar om Erika, 13 år och hennes relation till sin storasyster Emily.

– Det är en kort kortfilm på fyra och en halv minut och fokuserar på en händelse som påverkar hur Erika ser på sin syster, som är psykiskt sjuk – något Erika inte accepterat eller kunnat förstå, berättar Emelia Hansson, som regisserat filmen.

Med kortfilmen Papptallrik har Emelia Hansson återigen rönt stora framgångar inom filmbranschen. Skådespelaren och regissören från Orust har tidigare gjort filmer som nått stor framgång vid filmfestivaler landet över.

Papptallrik kom till lite av en slump. Emelia skulle söka in till Stockholms konstnärliga högskola. Med ansökan behövs en film utifrån påståendet ”en ovanlig dag i en människas liv”

–  Jag funderade mycket på det där och bollade idéer ganska länge. Till slut kom jag fram till att det ovanliga uppstår när en förväntan bryts. Där började tankarna gå, jag ville testa att göra något litet och subtilt – så som det ofta är i livet, det är inte alltid stora saker som förändrar en.

Filmen Papptallrik spelades in i Göteborg och Emelia hade Filip Lyman som fotograf. Filip har har sommarhus på Orust och de båda känner varandra sen tidigare.

– Han är oerhört duktig och har bland annat filmat den Guldbaggevinnande kortfilmen ”Excess will save us” och nya polisserien Huss-serien som kommer längre fram.

När filmen väl var färdigställd blev Emelia uppmuntrad att göra något mer av den, hon sände filmen till Frame. Frame är en årlig kortfilmfestival för filmare och filmintresserade i Västsverige som Kultur i Väst arrangerar. Juryns hederspris i klassen Tungvikt gick till just Papptallrik av Emelia Hansson.

 – Det kändes stort! Många regissörer började med att visa sina tidiga filmer på Novemberfestivalen som funnits i 25 år. Så jag är glad att jag fick möjlighet innan jag hunnit bli för gammal.

På novemberfestivalen som nyligen hölls fick Papptallrik två utmärkelser, ABF’s filmpris och Bergmanveckans pris. Det innebär att filmen ska visas nästa sommar på Bergmanveckan som hålls på Fårö.

– Jag blev helt skakig när jag förstod att de fina nomineringstexterna handlade om Papptallrik. Det känns roligt att filmen har fått ett eget litet liv och blev något mer än bara en ansökningsfilm.

Emelia studerar på Stockholms konstnärliga högskola, långt från de nyårsrevyer och uppsättningar hon började med som ung hemma på Orust.  

– Men jag tror att jag har fått med mig mycket från den tiden hemma på Orust. Att skriva lite mer egna karaktärer, något man ju gör även på revyscenen! Och sen har jag nog bättre koll på gammal musik än den som spelas idag, och nynnar fortfarande på Filosofisk dixiland av Alice Babs, tack vare ”Nu tändas åter ljusen” i Ellös Folkets Park.

Erika Olofsson

erika.olofsson@lokaltidningensto.se