Arkivfoto

Utskälld för besök på damtoan

Krönika

I min förra krönika berättade jag hur vuxna människor har tillrättavisat mig under den senaste tiden. Krönikan hann inte ens tryckas förrän jag blev tillrättavisad igen.

Den här gången befann jag mig på Hviids Vinstue i Köpenhamn. En nästan 300 år gammal krog. Jag hade precis druckit ett glas vin och kände att det var dags att besöka toaletten. Eftersom jag hade ätit lammspett till lunch någon timma tidigare var det dessutom dags att göra det stora.

Jag letade en stund och hittade herrtoaletten till vänster om bardisken. Till min besvikelse hade de bara en pissoar. Ingen toalettstol! Jag letade vidare och fann till min lättnad en riktig toalett längre in i lokalen. Det var en bild på en dam på dörren, men jag tänkte inte så mycket på det. Toaletten var upptagen så jag ställde mig och väntade. Tillslut öppnades dörren. En kvinna tittade förvånat på mig och förklarar på norska att det här är damernas. Jo jag vet, svarade jag, men jag måste sitta ner på toaletten. Jag hade inte tid att diskutera utan gick in och stängde dörren.

Jag hade nästan glömt kvinnan men när jag gick tillbaka till min plats hör jag en man ropa på norska:

– Du har varit inne på damernas!

Jag vände mig om och där sitter kvinnan som jag nyss mött inne på damtoaletten tillsammans med sin man. Han ville ha upprättelse! Jag hade varit inne på damernas efter hans fru och nu ville han ställa mig till svars. Jag förklarade lugnt att jag behövde sitta ner på toaletten.

– Du kunde gå på herrarnas! Svarade norrmannen bestämt.

– Men de hade bara en pissoar, förklarade jag.

– Det hade de inte alls! Det fanns en toalett också! Väste norrmannen.

Jag förstod att norrmannen hade rätt. Under mitt bajsnödiga tillstånd hade jag inte varit tillräckligt observant. Jag ville inte starta något krogbråk, så jag svarade med lugn röst:

– Ursäkta mig! Jag såg faktiskt inte den toaletten. Undskyld!

Jag ursäktade mig både på svenska och danska till den norske mannen. Men han var ändå inte nöjd.

– Du har varit på damernas! Vad gjorde du där?

Nu förstod jag att mannen på riktigt trodde att jag hade någon form av sjuk läggning. En pervers typ som smög runt på damtoaletter. Jag såg mig omkring och tänkte att nu tittar alla gästerna på mig. Men alla satt lugnt vid sina bord. En kypare stod en bit bort och log mot mig. Jag såg på hans blick att jag hade hans fulla stöd. Så jag bad om ursäkt en gång till och gick därifrån. Lite coolt ändå. Att hamna i bråk med en norrman på en nästan 300 år gammal krog i Köpenhamn.

Peter Sjöholm

Hiss 1

Det har släppts en ny bra låt den här veckan: Slowgold ”Mörkare”.

Hiss 2

Det har släppts en ny bra låt den här veckan: Uno Svenningson ”Det Blir Ljusare Igen”.

Relaterade artiklar
Fler artiklar