Våren hälsas välkommen

På flera olika platser i STO-området firas valborgsmässoafton med körsång och vårtal. I ett par fall också med eldar.

I Stenungsund öppnar kommunen Mariagården i gamla Stenung för ett valborgsmässofirande med musik, körsång, fika och vårtal av kyrkoherden i Stenungsund, Ellinor Johansson.

Firandet är ett initiativ från SPF-kören ”Sångarglädje”, meddelar Britta Netterfors, enhetschef, kultur- och fritidsförvaltningen. Efter ett uppehåll återkommer nu valborgsfirandet dit.

Körledaren ser fram emot evenemanget:

– I många år har vi sjungit vid Kolhättans färjeläge men nu är vi tillbaka på Mariagården också, säger Inger Uneback, körledare i den omkring 40 personer starka Sångarglädje.

Musikkåren kommer

Hon kontaktade även evenemangsfixaren Håkan Olsson.

– Han fick med Stenungsunds musikkår på firandet, fortsätter Inger Uneback.

På Mariagården börjar firandet klockan 19 och musikkåren spelar medan publiken anländer, kyrkoherden hälsar våren med ett tal och sedan sjunger SPF-kören de vanliga vårsångerna.

– Det blir bland annat ”Vintern rasat ut”, ”Glad såsom fågeln i morgonstunden” och vi avslutar med ”Sköna maj välkommen”.

Fika kan köpas.

Trogen publik

SPF-kören drar sedan vidare till Kolhättan där Kolhättans intresseförening sedan många år har en valborsmässoeld.

– Man kan förstås åka emellan om man vill se en brasa också, menar Inger Uneback.

På Orust är det i stället kören Hör & Häpna som bjuder på underhållningen. I 35 års tid har de sjungit på olika platser på ön.

– Vi brukar ha en bra publik på valborg. Flest har de kommit i Svanesund när vi sjungit på badplatsen där, även när det varit kallt och blåst småspik, berättar körledaren Gunnel Samuelsson.

Förutom de traditionella vårsångerna brukar man ha med sig någon ny sång som är speciell för kören.

Sångarturnén inleds klockan sex vid Varekils tingshus och fortsätter sedan till Hamntorget i Henån klockan sju. Sista framträdandet är i Svanesund klockan åtta.

En liten brasa

På grannön i söder arrangerar Tjörns hembygdsförening valborg på Bräcke hembygdsgård 19.30. Där blir det tal av kultur- och fritidsnämndens ordförande Benita Nilsson och vårsång av Stenkyrka och Valla kyrkokörer. Kaffe, korv och våfflor serveras.

På Bräcke utlovas också en liten valborgsbrasa. Annars är traditionen med påskbrasor vanligare i STO-området.

Elda helst inte

Enligt räddningstjänsten i Stenungsund är inga fler valborgseldar anmälda. Något eldningsförbud finns inte men räddningstjänsten avråder från att elda.

– Även om det är torrt brukar det inte vara någon fara för skogsbrand så här tidigt på säsongen, säger Erik Leveau, räddningschef i beredskap.

SVEN LUNDSTEDT