Vernissage i anrikt stationshus

Nu på fredag den tredje är det vernissage i Jörlanda stationshus – utställningen ” Höstsonat i konst” visas under två helger.

– Sedan har vi fullspikat fram till sommaren, berättar Maria Jacobsson, som äger huset.

Stationshuset i Jörlanda invigdes 1907, men nu är det över trettio år sedan det stannade några tåg där.

Visserligen finns de fortfarande de som hoppas att tågen åter ska stanna, och då finns det chans att det åter blir en samlingsplats i området. Fast med en annan roll för stationshuset än den gamla.

Ty stationshuset är sedan flera år ett konstgalleri, även om spåren av järnvägsstation fortfarande finns kvar.

– Jag vill att det ska vara en kulturell mötesplats, säger Monica Jacobsson som äger huset numera.

I detta sin önskan har hon blivit rikt tillgodosedd – den ena konstutställningen följer på den andra, och just nu förbereder de tre amatörmålarna Iris Johnsson, Birgit Larsson och Bo Ekdahl den utställning som kommer att ha vernissage nu på fredag.

De tre har ställt ut tillsammans tidigare. Det var i samband med konstvandringen i påsk, som de passade på att också visa sin konst.

– Det är väldigt viktigt med utställningar, säger de. Utställningen är ju ett mål för våra ansträngningar.

I stationshuset träffas också varje tisdag måleriföreningen ”Stinsen”.

– Detta ska vara en kulturell mötesplats i väntan på att tågen ska börja stanna igen, säger Monica Jacobsson. Hon menar att det finns ett starkt stöd för att tågen verkligen ska börja stanna i Jörlanda igen. Även om stationshuset då inte kan spela samma roll som tidigare.

Det kommer senare att bli en julmarknad, och vad gäller konstutställningar, så finns plats först fram på eftersommaren, berättar Monica.

Iris Johnsson, Bo Ekdahl och Birgit Larsson visar sina verk under två helger. Det är verk uteslutande i akvarell eller olja.

Bengtåke Carlson

0303-72 82 25

Relaterade artiklar
Fler artiklar