Maria Bäckersten, kulturstrateg på Tjörns kommun, har förberett länge för kulturveckan. Foto: Elina Bratt Lejring.

”Vill skapa kulturbomb”

Författarbesök, dans och bröd uppblött i kaffe. På Tjörns kulturvecka finns plats för allt.

– Det är både högt och lågt, brett och smalt, säger Maria Bäckersten, kulturstrateg på Tjörns kommun.

I år är det fjärde året som Tjörns kulturvecka anordnas. Syftet är att bjuda in öns alla kulturutövare för att visa upp sin verksamhet. Mellan 30 september och 7 oktober går det att ta del av kultur i alla dess former runtom i kommunen.

– Vi vill göra ett koncentrat av allt som händer och skapa en kulturbomb som exploderar under en vecka på hösten, säger Maria Bäckersten.

Dans på akvarellmuseet

Programmet för veckan finns på nätet och uppdateras kontinuerligt. Bland annat besöker författaren Johannes Anyuru Skärhamns bibliotek och danskompaniet Spin kommer att uppträda på akvarellmuseet.

– Det är en grupp unga dansare som består både av funktionsvarierade och icke funktionsvarierade.

Under veckan blir det även utställningar och visafton.

– Det är allt möjligt. Det är både högt och lågt, brett och smalt, nytt och gammalt. Om någon till exempel hade velat visa upp sin äggkoppssamling i sitt garage så hade det kunnat vara med.

Tjörns kulturarv

Ett lite udda exempel på de många programpunkterna under veckan är en provsmakning av Tjörn-specialiteten “kaga i koppen”. Aktiviteten arrangeras av “De seglade för Tjörn” på Sjöfartsmuseet och innebär att besökarna får bryta ”hard kaga” i bitar i en kopp kaffe som sedan vänds upp och ned. Brödet äts därefter med socker, smör och ost.

– Jag tror det är kustskt och kommer sig av att sjömän vid kusten tog tillvara på torrt bröd. Det är en lite typisk och riktigt rolig grej ur vårt kulturarv som är kul att lyfta upp.

Inför kulturveckan har kommunen försökt nå ut till så många kulturutövare som möjligt för att bjuda in dem att delta.

– Vi samordnar allt och lägger det under ett paraply. Det är ett bra sätt för föreningar och enskilda att nå ut med sin verksamhet, säger Maria Bäckersten.

 Vad har ni för förhoppningar inför veckan?

– Jag hoppas att Tjörnborna går man ur huse och upplever allt som görs i kommunen. Jag hoppas även att vi får besök från våra grannkommuner. Min vision på längre sikt är att vidga kulturveckan så att det även anordnas kulturaktiviteter i andra kommuner under vecka 40.

Inför framtida kulturveckor hoppas hon även på att nå ut till fler kulturutövare.

– Det finns fler kreativa Tjörnbor som vi inte har nått än. Jag skulle också vilja få med näringslivet så att det till exempel kan anordnas utställningar och musikframträdanden i butiker och på restauranger. 

Elina Bratt Lejring

Relaterade artiklar
Fler artiklar